Student TU Delft wint met Plastic Scanner mondiale duurzaamheidsprijs

Veel plastic wordt niet gerecycled en ingezameld omdat het recycleproces te ingewikkeld is. Jerry de Vos, student aan de TU Delft, bedacht daarom de Plastic Scanner, waarmee hij onlangs een mondiale duurzaamheidsprijs won.

Tijdens zijn afstudeerproject aan de Technische Universiteit Delft heeft Jerry de Plastic Scanner ontworpen. Met deze uitvinding wint Jerry de Vos dit jaar de internationale duurzaamheidsprijs James Dyson Award 2021. Uit meer dan 2,000 inzendingen van 28 landen is dit jaar de uitvinding van Jerry gekozen tot de beste duurzame uitvinding van 2021 ter wereld. Hiermee is hij de eerste Nederlandse student die deze internationale designprijs wint.

Plastic is een lichtgewicht, veilig en gemakkelijk verkrijgbaar materiaal dat kan worden gebruikt om duurzame producten te maken. Het heeft een slechte reputatie omdat het vaak niet recyclebaar is en dus op de vuilstort terechtkomt, of erger nog, op het strand of in onze oceanen. Alleen met de juiste technologieën kunnen kunststoffen aan het einde van hun levensduur met succes op grote schaal worden gerecycled en worden omgezet in nieuwe producten, die zelf lang meegaan en duurzaam zijn. De uitdaging is om het plastic te identificeren, zodat het op de juiste manier kan worden gerecycled, in plaats van naar de stortplaats te worden gestuurd. De technologie bestaat, maar is duur en zeldzaam. Met een grotere beschikbaarheid van plastic identificatie kan veel meer plastic worden gerecycled en dus effectiever worden gebruikt. 

Jerry slaagt hierin met zijn uitvinding de Plastic Scanner, waarbij hij de infraroodreflectie technologie van grootschalige plastic sorteerprocessen in een simpel draagbaar en gebruiksvriendelijk apparaat heeft vertaald zodat het overal beschikbaar is.  De Plastic Scanner stelt zo iedereen in staat om op de juiste manier plastic te identificeren en te sorteren, waardoor een van de meest complexe belemmeringen voor het recyclen van plastic overal ter wereld wordt overwonnen.

Om recycling te versimpelen en plasticvervuiling te verminderen heeft Jerry voor zijn afstudeeropdracht aan de TU Delft een oplossing bedacht. Veel van het plastic uit de oceanen komt uit lage- en middeninkomenslanden, waar er vaak handmatig en met het blote oog plastic gesorteerd wordt. Dit kost veel tijd en geld en kan erg foutgevoelig zijn. Als vrijwilliger voor Precious Plastic zag hij de negatieve impact van plasticvervuiling en de knelpunten die worden veroorzaakt wanneer plastic niet (juist) wordt geïdentificeerd en gesorteerd in het recyclingproces. De draagbare Plastic Scanner vertelt ter plekke van welk soort plastic een product gemaakt is. Infrarood licht wordt gebruikt om de plastic componenten te detecteren. Hierdoor kan het plastic simpel en beter gescheiden worden. 

Door een voordelig, draagbaar en goedkoop te ontwikkelen scanner wil Jerry in landen waar nog veel handmatig gesorteerd moet worden een voorsprong bieden op het gebied van plasticrecycling om beter en meer te recyclen. De Plastic Scanner stelt zo iedereen in staat om op de juiste manier plastic te identificeren en te sorteren, waardoor een van de meest complexe belemmeringen voor het recyclen van plastic overal ter wereld wordt overwonnen.

Over de James Dyson Award

De James Dyson Award is een internationale designprijs om de volgende generatie ontwerpers aan te moedigen. De wedstrijd is open voor alle (alumni) ontwerptechnische studenten - geleid door de James Dyson Foundation, James Dyson’s liefdadigheidsinstelling met als missie om jonge studenten enthousiast te maken over design engineering. De jaarlijkse competitie is voor ontwerpers die net even anders denken, en producten ontwerpen die beter werken. Sinds vorig jaar kijkt James Dyson ook naar inzendingen die een duurzaamheidsprobleem aanpakken, of die duurzaam zijn ontworpen, verkregen of geproduceerd.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven