Gebouweigenaren kantoren moeten vaart maken met Energielabel C

Gebouweigenaren kantoren moeten vaart maken met Energielabel C

Begin 2023 moeten alle kantoren beschikken over Energielabel C, maar Nederland loopt fors achter op het schema om dat voor elkaar te krijgen. De overheid gaat daarom gebouweigenaren actiever benaderen. 

En dat is hard nodig. Een overzichtskaart laat zien dat in Nederland nog slechts een minderheid van de kantoren, 44 procent, over minimaal Energielabel C beschikt. Daarbij zijn er wel forse verschillen tussen de provincies: zo is Flevoland met bijna 60 procent kantoren die aan de verplichting voldoen het beste jongetje uit de klas, terwijl er in Groningen en Zeeland (respectievelijk slechts 33,5 procent en 33,2 procent) nog veel werk aan de winkel is.

Alle eigenaren van kantoorpanden die nog niet voldoen aan Energielabel C hebben deze maand een brief ontvangen. In de brief verzoekt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de eigenaar met klem het kantoorpand vóór 1 januari 2023 op het niveau van Energielabel C te brengen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat eigenaren weten dat zij hun gebouw alléén nog als kantoor mogen gebruiken als het op 1 januari 2023 over Energielabel C beschikt. De uiterste consequentie is dat een kantoor zonder Energielabel C zal moeten sluiten. Gemeenten gaan vanaf 1 januari 2023 hierop handhaven.

In de brief rept het ministerie van BZK niet alleen over de Energielabel C verplichting voor kantoren. In het kader van het in 2019 afgesloten Klimaatakkoord wordt momenteel gewerkt aan verdergaande verplichtingen voor bestaande gebouwen en de transitie naar een aardgasvrije toekomst in 2050. Met het oog op deze toekomst is het daarom verstandig, aldus het ministerie van BZK, om alvast te onderzoeken welke maatregelen nog meer mogelijk zijn om de energieprestatie van uw gebouw te verbeteren en op welke momenten deze getroffen kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan momenten van (groot) onderhoud, renovatie, vervanging van installaties of mutatiemomenten (dus bij verkoop of een nieuwe huurder).

Op de website https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels/bestaande-bouw/energielabel-c-kantoren kunnen gebouweigenaren nagaan op welke kantoorgebouwen de verplichting voor Energielabel C precies van toepassing is en welke uitzonderingen er gelden. Op de website www.ep-online.nl kunnen ze nagaan of hun kantoorgebouw een energielabel heeft en, als er een label is, welk label. Let er daarbij op dat een label tien jaar geldig is. Een label dat vóór 2013 is afgegeven zal tijdig vernieuwd moeten worden.

Het ministerie van BZK is niet de enige instantie die gebouweigenaren van kantoren achter de broek zit. Er komt ook actie vanuit andere organisaties. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) roept in een brief gemeenten op te gaan controleren of kantoorgebouwen voldoen aan de verplichting van Energielabel C. Na de zomer voeren ook de handhavingsdiensten de druk op. Zij sturen dan een brief naar vastgoedeigenaren waarin ze erop aandringen snel werk te maken van de verduurzaming van hun pand.

Techniek Nederland wijst installateurs erop dat ze – naast de wettelijke verplichting tot verduurzaming – diverse sterke argumenten hebben om hun klanten te overtuigen. De energiebesparende maatregelen verdienen zich vaak snel terug in de vorm van een lagere energierekening. Bovendien neemt het kantoorpand in waarde toe en is het makkelijker te verhuren. Onlangs wees Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, er al in een artikel op dat het voldoen aan Energielabel C voor gebouweigenaren van kantoren geen onmogelijke klus is en dat er dus geen reden tot paniek is.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven