Creatieve oplossingen voor meest gezonde kantoor Pharos

Creatieve oplossingen voor meest gezonde kantoor Pharos

Van verf die CO2 opneemt, flexibel meubilair gemaakt van afval, en zeegeluiden om geconcentreerd te werken: ideeën te over voor het meest gezonde kantoorgebouw Pharos in Hoofddorp.

De meest uiteenlopende oplossingen om van Pharos de meest gezonde werkomgeving te maken kwamen voorbij tijdens de Pharos Pitches van 19 en 23 januari.

Deze producten en diensten worden de komende tijd beoordeeld door een toetsteam bestaande uit experts, gebouweigenaar Cairn en organisator de nieuwe draai. Doel is om daaruit een consortium samen te stellen. Dat samenwerkingsverband gaat het kantoorgebouw Pharos onder handen nemen, te beginnen met de 19de verdieping om daar een ‘healthy working showcase’ van te maken.

Grote variatie

De dertig bedrijven die hebben gepitcht, zijn geselecteerd uit bijna honderd inzendingen na een oproep aan de markt. De variatie is groot: van projectbureaus, aannemers en architecten tot aanbieders van specifieke producten of diensten op het gebied van licht, akoestiek, binnenklimaat, gezonde voeding, beweging, groen, kantoorinrichting, sport en ontspanning, hergebruik van afval en het monitoren van het gebouw én de mensen daarin.

Office mining

Een van de overkoepelende thema’s van Pharos is dat het gebouw richting geeft aan de circulaire economie. Veel bedrijven speelden hierop in. Zo maakt Ekor producten van natuurvezels van afval uit onder meer de houtindustrie en produceert Quickpanell wanden van papierafval. Triboo maakt van natuurlijke en kunststof afvalvezels circulaire kantoorinrichting. “En als je het product niet meer nodig hebt, maken wij er iets anders van,” vertelde directeur Marc van der Heijden. “Zo kan een plantenbak een tafel worden.”

Eigen compostmachine

Behalve afval van elders, is ook het afval uit Pharos zelf interessant voor de ondernemers. De compostmachine van Ecocreation maakt van organisch afval uit bijvoorbeeld de kantine van Pharos in 24 uur droge compost. ‘Office mining’, noemde oprichter Servan Kreher die werkwijze. Ook Kim Zandbergen van QbiQ kan niet wachten om oude materialen uit Pharos te halen: “Wij gaan de wanden weghalen en opnieuw aanbieden. Ze zijn esthetisch misschien verouderd, maar technisch niet. De circulaire mijn is geopend!”

Groen is onmisbaar

Behalve een focus op materiaal was er ook veel aandacht voor de mensen die straks in Pharos werken. Het belangrijkst is dat zij zich vitaal en happy voelen, beseffen veel bedrijven. Planten dragen daaraan bij. “Groen is onmisbaar in een gezonde omgeving,” stelde directeur Wim van Ginkel van de Koninklijke Ginkel Groep. De GreenHub van Zinwaarts (zie foto boven) is een houten constructie met veel planten waarin je kunt werken, relaxen of overleggen.

Sign Language Coffee Bar

Ontmoeting is een van de sleutelwoorden van Breedweer, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleidt of laat re-integreren met werk in de catering, beveiliging of schoonmaak. Een mooi voorbeeld daarvan was op de tweede pitchdag aanwezig: de Sign Language Coffee Bar. De koffie wordt gemaakt door mensen die doof zijn. Een scherm met instructies laat zien hoe je je koffie in gebarentaal bestelt.

Gezond

Sport en beweging zijn andere manieren om kantoorwerkers gezond te houden en met elkaar in contact te brengen. Energy Up zorgt voor een programma van activiteiten en workshops specifiek afgestemd op de mensen die in het gebouw werken: van daybreakers – feesten vóórdat je aan je werkdag begint – tot kickbokslessen.

Sociale app

Ook digitaal kunnen huurders van Pharos met elkaar in contact komen: de app van Sowebuild is een sociaal medium dat gebruikers met elkaar laat praten over wat er speelt, een melding geeft als de yogales begint of een oproep doet voor het verzamelen van afval. In combinatie met informatie op beeldschermen door het gebouw heen – een bijdrage waarvoor Samsung zichzelf aanbood – kunnen de digitale en fysieke wereld elkaar versterken ten gunste van de gebruiker, aldus Sander Willems van Sowebuild.

Bron: De Nieuwe Draai

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven