‘De échte waarde van vastgoed’

‘De échte waarde van vastgoed’

Op 20 september organiseert Smart WorkPlace een Round Table over de voordelen van een gezond gebouw. In de aanloop hiernaar schrijft Nils Bonder, directeur van Smart WorkPlace partner CONSULT drie blogs. Dit is de eerste.

Als je Googlet op vastgoedwaarde, lees je allerlei termen en definities die te maken hebben met het taxeren en verkopen van vastgoed. Is het pand leeg? Dan is het minder waard. Vol verhuurd? Hogere financiële waarde. En vele lezers zullen ook zijn opgeleid met het credo ‘bij vastgoed gaat het om locatie, locatie, locatie!’ Of een gebouw dus ‘presteert’ wordt dus voor een groot deel bepaald door het feit of het verhuurd is en waar het staat.

Het is echter opvallend dat de waarde van een kantoor vooral wordt beschreven in termen van financiële beleggers- of eigenaarswaarde. Maar wat was ook weer de reden waarom wij een gebouw maakten? We zijn toch geen gebouwen gaan maken om de eigenaar van het gebouw financieel rendement te laten hebben?

Als het goed is maken wij gebouwen, omdat er IN dat gebouw iets bijzonders gebeurt. In dat gebouw komen namelijk mensen samen die (elke dag weer) samen werken aan doelstellingen van een bedrijf, die creatief zijn, die mooie dingen maken en die gemiddeld zo’n 1700 uur per werkend levensjaar doorbrengen in dat gebouw.

En we hebben het voor de mens de afgelopen jaren nog slechter gemaakt. Al vanaf de eerste oliecrisis in de jaren ‘70 van de vorige eeuw is de vervolgfocus op energiegebruik komen te liggen. En hoewel het op zich terecht is dat we zuinig omgaan met de aarde, is vanaf die tijd een nieuwe ‘gebouwprestatie’ toegevoegd: energieverbruik. Deze focus heeft ervoor gezorgd dat wij bijvoorbeeld kleinere ramen zijn gaan toepassen (want, minder energieverspilling) en bijvoorbeeld ventilatievouden zijn gaan terugschroeven (want dan konden we een kleinere luchtbehandelingskast plaatsen) etc. Maatregelen die ervoor zorgen dat we minder energie gebruiken, maar er tevens voor zorgen dat het binnenklimaat voor de medewerkers is verslechterd, met alle gevolgen vandien.

Maar als je de totale uitgaven van een gemiddeld bedrijf beschouwt, zie je dat verreweg de meeste kosten gaan naar het personeel. Zo’n 90% van bedrijfskosten gaan uit naar het arbeidskapitaal, 9 % naar huisvesting en slechts 1% wordt besteed aan energie.

‘De échte waarde van vastgoed’

Om écht waarde toe te voegen, zou een gebouw dus moeten bijdragen aan die 90%; de mensen.

Er is gelukkig al veel onderzoek gedaan naar de impact van diverse ruimtelijke interventies op het presteren van de mens. Het WELL Building Institute heeft al deze onderzoeken gebundeld tot de WELL Building standard en daarmee is deze standaard de eerste vastgoedstandaard die specifiek is geschreven vanuit het oogpunt van (het presteren van) de mens.

De belangrijkste elementen die een gebouw gezond maken zijn:

‘De échte waarde van vastgoed’

Elk van deze elementen beschrijft waaraan een gebouw moet voldoen om gezond te zijn en om de medewerker optimaal te ondersteunen. De tools zijn dus voorhanden! Het bewijs is daar, waarom hebben we dan niet al lang 100 WELL gecertificeerde panden in Nederland?

Dat lees je in de volgende blog.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Meer artikelen van Nils Bonder

Naar het overzicht

Terug naar boven