Hoogleraar bindt strijd aan met fysieke inactiviteit op de werkplek

Steven Vos, hoogleraar aan Fontys Hogescholen en de TU Eindhoven, wil de strijd aanbinden met de fysieke inactiviteit op de werkplek. De hoogleraar won onlangs de Deltapremie, een prijs voor praktijkgericht onderzoek.

Meer dan ooit brengen we onze dagen, al of niet in ons ‘thuiskantoor’, zittend door achter een computerscherm. Dit zorgt niet alleen voor fysiek ongemak, maar zet ook de mentale gezondheid onder druk. Hoogleraar Stefan Vos: “In ons land voldoet de helft van de bevolking niet aan de norm om minimaal honderdvijftig minuten per week fysiek actief te zijn. Fysieke inactiviteit is wereldwijd de vierde doodsoorzaak en kan leiden tot allerlei welvaartsziektes. Veel mensen hebben een zittend beroep; zij zitten acht tot elf uur per dag. Dat kun je niet compenseren met een uurtje hardlopen per dag.”

FITT

Sinds vorig jaar werkt het lectoraat Move to be van Fontys met TU/e, imec en TNO aan FITT: een grootschalig programma dat is gericht op de vitaliteit van werknemers. “Door covid-19 zijn de voor- en nadelen van het online werken naar voren gekomen. Je zit de hele dag achter een scherm, beweegt nauwelijks en mist de interactie met collega’s. In de klassieke kantooromgeving is daarentegen te weinig ruimte voor flexibiliteit, zoals werken op wisselende tijden en op flexibele werkplekken”, aldus Vos.

Om deze kloof te overbruggen, worden oplossingen ontwikkeld om de vitaliteit van medewerkers te vergroten en hen op maat te ondersteunen. Dat betekent dat technologie in staat moet zijn om zich aan te passen aan gebruikers en hun voorkeuren, werkroutines en omgeving. “We kijken naar de werkomgeving van de kantoormedewerker, waarbij we ons richten op actievere vormen van werken, zoals lopend vergaderen, waarbij we voor werknemers en collega’s letterlijk en figuurlijk drempels wegnemen. Ook kun je denken aan systemen waarmee zij hun werkdagen kunnen plannen, onder meer door bewuster een balans te vinden in hun agenda en ‘to do’-lijstjes.”

Workplace Vitality Hub

De eerste resultaten van het programma worden al zichtbaar. Zoals de Workplace Vitality Hub die in juni zijn deuren opende op de High Tech Campus Eindhoven. In dit slimme en duurzame kantoorpand (HTC85) wordt samengewerkt met grote bedrijven en startups in de regio Brainport Eindhoven om te kijken hoe vitaliteit op de werkvloer bevorderd kan worden. Met slimme technologie, data en kunstmatige intelligentie moet de Werkplek van de Toekomst een stapje dichterbij komen.

“Denk aan een systeem van sensoren die kunnen detecteren dat een vergaderzaal te vol zit en daardoor meer frisse lucht naar binnen laat blazen. Of een slimme bureaustoel die meet hoe je achter je bureau zit en je verleidt om je patroon te veranderen als je langdurig een verkeerde houding aanneemt. Maar ook aan licht boven je bureau dat zich aanpast aan het daglicht en aan jouw situatie, zodat je zo optimaal mogelijk kunt presteren”, vertelt Vos. “We willen een werkomgeving creëren waar intuïtieve technologie in samenspel met professionals uitnodigt tot bewegen, je helpt het beste uit jezelf te halen en die mensen verbindt. Zo kunnen we gezondheidsproblemen voorkomen en kan de productiviteit op de werkvloer worden verhoogd.”

Over de Deltapremie

Het praktijkgericht onderzoek heeft inmiddels een stevige plaats verworven in de samenleving. Er zijn momenteel bijna 700 lectoren en ruim 3.000 docentonderzoekers bij betrokken. Uitgangspunt van het onderzoek is altijd vraagstukken en problemen uit de praktijk oplossen mét de praktijk. Zo zorgt praktijkgericht onderzoek voor toepasbare oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Om het belang hiervan te onderstrepen is de Deltapremie ontwikkeld, als gezamenlijke initiatief van de Vereniging Hogescholen en Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (Regieorgaan SIA). Als erkenning voor de waardevolle bijdrage die lectoren met hun onderzoeksgroep en uitgebreide netwerk leveren aan de samenleving. Delta staat voor verandering, voor de verandering die lectoren en hun onderzoeksgroep teweegbrengen.

De Deltapremie, die bestaat uit een bedrag van 500.000 euro, wordt elke twee jaar uitgereikt aan twee lectoren. Op 22 november vond de tweede editie plaats. Er waren twee winnaars: Stefan Vos en Margie Topp, lector Kunststoftechnologie aan de hogeschool Windesheim.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven