Innovatie Challenge Politie. Voorbeeld voor anderen. Wie volgt?

Innovatie Challenge Politie. Voorbeeld voor anderen. Wie volgt?

Het Smart WorkPlace consortium stond in de finale van de Innovatie Challenge Politie. En we zijn nog steeds in gesprek met hen. Maar wie deden er nog meer mee? Met welke innovaties?

Een slimme nieuwe oplossing te vinden voor de politie en haar huisvesting, omdat het politiewerk verandert onder invloed van uitdagingen zoals cybercriminaliteit, ondermijning en terrorismedreiging. In samenwerking met procesbegeleiders NEXT2 en De Bouwcampus hebben de politie en Bouwend Nederland marktpartijen, studenten, start-ups en kennisinstellingen uitgedaagd om mee te doen aan de innovatie challenge. En dat heeft geleid tot 76 inzendingen, waaruit de jury 6 finalisten en uiteindelijk 3 winnaars koos: Cubes in a Box, the NEXT Agency, en Modulaire cellenblokken.

Cubes in a Box

Cubes in a box is als idee ingediend door interieurarchitecte Anita Haver. ‘Cubes in a box’ biedt twaalf mogelijkheden om een grote ruimte te verdelen en in te richten. Elke cube heeft zijn eigen meubilair, ICT, domotica, vloeren en wanden. Functioneel, standaard en herkenbaar dus. De cubes passen zowel in nieuwe als bestaande politiegebouwen.

The NEXT Agency

De tweede winnaar is The NEXT Agency, ingediend door Bloc, Asito, CGI & Off Road Innovations. The NEXT Agency is een praktijk-, ontwikkel- en leeromgeving met een duidelijk missie: research & development. Hier geven politiemensen en externe professionals samen het politiewerk van de toekomst vorm.

Modulaire cellenblokken

Journey Works kwam met het concept Modulaire cellenblokken en is de derde winnaar. De traditionele, betonnen cellenblokken vormen het grootste struikelblok voor de politie bij het realiseren van flexibele, toekomstbestendige gebouwen. Door modulaire cellenblokken te gebruiken, bevorder je de levensduur en de herbruikbaarheid van nieuwe politiegebouwen. De zelfstandige units zijn makkelijk op- en af te bouwen, te plaatsen en hergebruiken. Op de plek waar ze nodig zijn. Ideaal dus voor nieuwe politieposten en voor bestaande politieposten waar regelmatig of acuut cellentekort is.

Smart WorkPlace

De overige drie genomineerden – waaronder Smart WorkPlace – kwamen net tekort. ). Philips Lighting (Signify), ISS Facility Services, Twynstra Gudde, Microsoft en Smart WorkPlace sloegen de handen ineen, en stelden een slimme, gezonde en circulaire werkomgeving voor.  Ze bundelen bewezen technologische innovaties en realiseren samen een Smart WorkPlace voor de politie. Een Smart WorkPlace leidt hierbij bijvoorbeeld tot één procent minder ziekteverzuim per jaar en 10 tot 20 procent minder faalkosten per werkplek.

Politie Pop In

Architectenbureau De Twee Snoeken introduceerde een mobiel steunpunt met de naam Politie Pop In (PPI). Deze mobiele unit ‘popt op’ op bedrijvige locaties. Hij vormt de thuisbasis voor de wijkagent en kan eenvoudig worden verplaatst naar een nieuwe locatie. De PPI biedt ruimte voor samenwerking met andere diensten. Partners kunnen hun steunpunt namelijk letterlijk aan het politiesteunpunt schakelen. De PPI heeft een eigentijds, uitnodigend uiterlijk en is een zichtbaar punt in de wijk.

Plug & Play PolitiePost

Vergelijkbaar maar toch duidelijk anders is het concept Plug & Play PolitiePost, dat het consortium 4P heeft ingediend. Stekker erin en aan de slag, dat is de ideale werkomgeving van de politieagent. Met het modulaire, circulaire box-in-box systeem van consortium 4P, staat er binnen vijf werkdagen een volledige hypermoderne Plug- & Play PolitiePost. Daar waar en zolang dat gewenst is. De Plug- & Play PolitiePost maakt slim gebruik van leegstaande ruimtes in bijvoorbeeld school- of kantoorgebouwen. En hij is innovatief, flexibel en snel te realiseren. Het concept voorziet in een politiepost met duurzame energievoorziening en comfortabele werkplekken. 4P zorgt voor vastgoedbeheer, technische en facilitaire diensten.

Kijk hier voor meer informatie.

Bron: innovatie-challenge.nl

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven