Hoe duurzaam zijn Nederlandse energieleveranciers?

Hoe duurzaam zijn Nederlandse energieleveranciers?

De zakelijke markt voor energieleveranciers kent acht bedrijven die goed scoren op duurzaamheid. Dat blijkt het jaarlijkse onderzoek van Natuur & Milieu, WISE, Consumentenbond en Greenpeace.

Voor het Onderzoek Duurzaamheid Nederlandse Energieleveranciers 2019 zijn 44 stroomleveranciers beoordeeld op drie cruciale onderdelen: investeringen, inkoop en levering. Daarbij werd zowel gekeken naar de consumentenmarkt als naar de zakelijke markt.

In de ranking worden drie categorieën onderscheiden:

  • Goed (8 of hoger);
  • Voldoende (tussen de 5,5 en 8);
  • Onvoldoende.

Hoe duurzaam zijn Nederlandse energieleveranciers?

Goed

De leveranciers die GOED scoren, zijn degenen die actief meewerken aan de omslag naar een duurzame energievoorziening. Zij produceren soms zelf hernieuwbare energie of kopen deze direct bij een producent van groene stroom in en ondersteunen zo investeringen in duurzame opwek. Daarnaast bestaat een groot deel van hun stroomlevering uit windenergie, zonne-energie en duurzame biomassa. De meest duurzame zakelijke stroomleveranciers in 2019 zijn Energie vanOns, Pure Energie, Powerpeers, om | nieuwe energie, Greenchoice, Qwint, HVC Energie en De Groene Stroomfabriek.

Voldoende

In de groep die VOLDOENDE scoort, zitten een aantal leveranciers die wel investeren of wiens moederbedrijf investeert in duurzame stroomopwekking, maar toch fossiele stroom blijven inkopen en leveren, zoals Vattenfall, PZEM, Energiedirect en MAIN Energie. In totaal scoren vijf leveranciers een voldoende, de bovengenoemde vier en NieuweStroom.

Onvoldoende

De groep die ONVOLDOENDE scoort, levert geen of slechts een kleine bijdrage aan de omslag naar een duurzame stroomvoorziening op de zakelijke markt, dit zijn de achterblijvers. Typerend voor veel achterblijvers is dat ze grijze stroom uit vervuilende kolen-, gas- en kerncentrales inkopen via de groothandelsmarkten en deze doorleveren aan hun klanten. In 2019 vallen 24 stroomleveranciers in de categorie van de achterblijvers: DELTA, Powerhouse, Total Gas and Power, Servicehouse, ENGIE, Endesa, Eneco, NieuwHollandEnergiebedrijf, Scholt Energy Control, Innova Energie, NLE, Budget Energie, Hezelaer Energy, Essent, DVEP Energie, Allure, Sepa Green, vanHelder, DGB Energie, Clean Energy, Energyhouse, Fenor, Anode en Gazprom.

Grijze zakelijke markt

De opstellers van het rapport constateren dat leveranciers die stroom leveren aan de zakelijke markt beduidend lager scoren dan stroomleveranciers die consumenten bedienen. Dit terwijl het stroomverbruik van het zakelijke segment ruim drie maal groter is dan de particuliere markt. Voor consumenten zijn er vijf leveranciers die een 10 scoren, op de zakelijke markt zijn dit alleen Pure Energie en Energie vanOns. De groep die een 8 of hoger scoren is hier ook een stuk kleiner: slechts 8 van de 37 energieleveranciers scoren een 8 of hoger. Net als vorig jaar scoort de grootste groep een onvoldoende, dit jaar zijn dat 24 zakelijke leveranciers. De zakelijke markt blijft dus erg grijs.

Nieuwe spelers niet erg groen

Sinds de liberalisering van de energiemarkt is het aantal stroomleveranciers in Nederland fors toegenomen. Ook voor dit onderzoek zijn er weer enkele spelers toegevoegd. Opvallend is dat acht van de nieuwe leveranciers op de zakelijke markt een onvoldoende scoren. Veel nieuwkomers lijken zich door lage prijzen in te vechten op de markt en zij besteden daarbij weinig aandacht aan duurzaamheid.

Download hier het Onderzoek Duurzaamheid Nederlandse Energieleveranciers 2019.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven