Gezond thuiswerken: afspraken en sociaal contact (4/5)

Gezond thuiswerken: afspraken en sociaal contact (4/5)

Als onderdeel van het hybride werken is ook gezond thuiswerken van belang. Simon de Ruig van Smart WorkPlace partner draaijer+partners behandelt in vijf blogs vijf aspecten. In deel 4: afspraken en sociaal contact.

De Ruig is als WELL Accredited Professional dagelijks bezig met het gezonder maken van Leer-, Werk- en Zorgomgevingen op basis van de WELL Building Standard (WBS). Een gezondheidscertificaat op basis van tien verschillende ‘features’ voor gezonde gebouwen en gebruikers. Op basis van deze standaard en zijn eigen thuissituatie heeft hij vijf tips opgesteld om het thuiswerken gezonder te maken.

Tip 4: Afspraken en sociaal contact

Met het thuiswerken is vergaderen via Teams, Zoom of andere digitale platformen de norm geworden. We hebben onszelf snel nieuwe etiquette aangeleerd om dit zo goed mogelijk te laten verlopen zoals het uitzetten van de microfoon ter voorkoming van vervelende achtergrondgeluiden.

Ik merk zelf dat afspraken vaker op de minuut op tijd starten. Op zich een goede ontwikkeling maar er schuilt ook een gevaar in. Soms heb ik meerdere overleggen achter elkaar en voor ik het weet zit ik drie uur lang op mijn stoel naar het scherm te turen. Daar gaat de mogelijkheid om even wat te drinken te pakken en te bewegen. Als ik tegenwoordig meerdere afspraken achter elkaar heb, geef ik in het overleg aan dat ik vijf minuten eerder afhaak vanwege een vervolgoverleg. Dat geeft mij de tijd om even op te laden voor de volgende afspraak.

Ook valt mij op dat met het digitaal vergaderen (zeker met meerdere personen) de ‘small talk’ minder wordt. Ook is het minder persoonlijk waardoor het sociale contact met collega’s en klanten langzaamaan naar de achtergrond verdwijnt. Sociaal contact is toch erg belangrijk voor je welzijn, evenals waardering krijgen en het gevoel onderdeel te zijn van een team of groep. Het is dus belangrijk om hier aandacht aan te geven. Let er op dat waardering uitgesproken blijft worden, ook tijdens het digitaal overleggen.

Ik mag mij gelukkig prijzen met onze personeelsvereniging. Ondanks alle beperkingen slagen zij er elke keer opnieuw in iets creatiefs te bedenken om, zonder fysiek bij elkaar te komen, toch gezamenlijk iets leuks te doen. Zo hebben we een kookworkshop gehad via Zoom, een pubquiz en een Teams-bingo met echte prijzen (die via de post werden verstuurd), een online escaperoom en onlangs een digitale wijnproeverij. Hiermee houden we ons teamgevoel springlevend!

De eerste drie tips:

Tip 1: Verlichting

Tip 2: Temperatuur en ventilatie

Tip 3: Pauzes en bewegen

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven