De toekomst van gedeelde ruimtes (5/5)

De toekomst van gedeelde ruimtes (5/5)

Hoe ziet de toekomst van gedeelde ruimtes eruit? Dat komt op 22 en 23 oktober aan de orde tijdens een online streamingevent van Smart WorkPlace partner Vitra met vier thema’s. Het vierde is: Remote world.

We hebben de afgelopen maanden veel van onze huizen gevraagd. Toen we ons terugtrokken in onze veilige haven, moesten ze fungeren als onze kantoren en scholen, onze speeltuinen en sportscholen, onze restaurants en bioscopen. We zullen meer tijd thuis blijven doorbrengen: een zekere mate van werken op afstand zal er blijven, althans voor het moment. Zal onze vrijheid om op afstand te werken leiden tot een uittocht in de steden? In dit deel van het programma onderzoeken we de nieuwe balans tussen werk en privéleven en de impact van het werken op afstand op steden, bedrijven en woningen, met gasten als curator en criticus Beatrice Galilee uit New York, creatief directeur van Design Academy Eindhoven Joseph Grima, architect en stedenbouwkundige Stefano Boeri en anderen.

Het programma

13:30 - 14:00 – Successful video-conferencing. Tips from a mentalist.

In deze sessie neemt mentalist en consultant Rémi Larrousse de nieuwe interactieregels tijdens videovergaderen door. Hij geeft tips and tricks voor het leiden van succesvolle en productieve online vergaderingen; hoe je op een goede manier aandacht kunt schenken aan anderen. Hij legt ook uit wat tijdens virtuele vergaderingen met de camera aan op onze gezichten te lezen is.

Deelnemers: Rémi Larrousse

14:00 - 15:00 – Remote at work

In de afgelopen twee decennia, toen hoogwaardige langeafstandscommunicatie goedkoop en gemeengoed werd, verloor de status van het kantoor als de standaard werkplek aan betekenis. Vervolgens werd de plek ronduit gevaarlijk. Terwijl de pandemie zich voortsleept, vragen velen zich af of de impact die COVID-19 heeft op het idee om te werken in de onmiddellijke nabijheid van anderen het einde betekent voor het conventionele kantoor. Velen omarmden al snel het idee van het aanbreken van een nieuw tijdperk, waarin we werken op afstand en we niet langer hoeven te kiezen tussen werk, vrienden en familie. De opkomst van thuiswerken of elders heeft echter ook een keerzijde: hoe meer het wordt geaccepteerd, hoe groter het risico dat men verwacht dat de huidige thuiswerksituatie zo blijft. Bovendien zijn mensen sociale wezens en werken ze graag samen. Wat hebben we te winnen en te verliezen, als je dat al kunt stellen, van het einde van het kantoor en de aanstaande 'gouden eeuw' van werken op afstand.

Deelnemers: Mason Currey, Matt Mullenweg, Nora Fehlbaum

15:00 - 16:00 – The home as a hub

Overal ter wereld proberen stedenbouwkundigen grip te houden op het moment. De noodzaak om steden aan te passen aan de nieuwe manieren van werken en socialiseren is evident, de vorm van de post-COVID-19-stad blijft ongrijpbaar. Behoort het kantoor echt tot het verleden? Wordt dit vervangen door het huis als een veelzijdige, adaptieve hub? Leidt de vrijheid om op afstand te werken tot een terugkeer naar het platteland, of gaan onze steden gewoon meer op het platteland gaan lijken? Zal het stadsleven meer aanvoelen als het dorpsleven, zoals de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, met haar voorstel voor een '15-minuten-stad’, suggereerde? Dit panel discussieert over de vraag of een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid steden daadwerkelijk ten goede kan veranderen, waardoor een nieuwe generatie van stedelijke strategen de kans krijgt waar misschien al tientallen jaren op wordt gewacht.

Deelnemers: Beatrice Galilee, Joseph Grima, Maurice Cox, Stefano Boeri

16:00 - 17:00 – Replay: Will we miss the office if it disappears?

Is het kantoor zoals we dat kennen een bedreigde diersoort? Aangezien het standaardkantoor in de COVID-19-periode te gevaarlijk en te duur lijkt te zijn geworden, duiken er steeds meer alternatieven op. De belangrijkste vraag blijft echter overeind: Gaan we het kantoor missen als dat verdwijnt? Gaan nieuwe kantoorconcepten en -producten het bestaan ervan veilig stellen? Gaat dit gevolgen hebben voor onze relaties op het werk? Zo ja, waar (en hoe) gaan we in de toekomst werken? Stel dat samenwerking en uitwisseling nog steeds essentiële waarden zijn, hoe kan het kantoor van de toekomst zo worden aangepast, dat het kan overleven?

Deelnemers: Esther Perel, Gianpiero Petriglieri, Mateo Kries, Sevil Peach

17:00 - 17:30 – Where to work better?

Waar kunnen we beter werken? De sprekers van de Vitra Summit geven antwoord op één vraag.

Alle deelnemers en hun functie

  • Asma Khan, Chef and Founder, Darjeeling Express
  • Beatrice Galilee, Executive Drector, The World Around
  • Francis Kéré, Architect
  • Joseph Grima, Founder, Space Caviar
  • Mason Currey, Writer and Editor
  • Matt Mullenweg , Co-Founder, WordPress; Founder and CEO, Automattic
  • Maurice Cox, Commissioner of the Department of Planning and Development, City of Chicago
  • Rémi Larrousse, Mentalist and Problem-Solving Wizard
  • Stefano Boeri, Architect and Urban Planner

De Vitra Summit 2020 is gratis en toegankelijk voor iedereen. Om uw persoonlijke ticket te ontvangen, kunt u zich hier inschrijven.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven