Coronacrisis dwingt tot een nieuwe manier van werken

Coronacrisis dwingt tot een nieuwe manier van werken

Sander Nieuwenhuizen, CHRO bij Deloitte, ziet dat het nieuwe werken door de coronacrisis werkelijkheid is geworden. In een interview met CHRO Community laat hij weten dat dit door HR begeleid moet worden.

Sander Nieuwenhuizen: “Vijf jaar geleden sprak iedereen over ‘het nieuwe werken’. Maar wat kwam daar nou eigenlijk van terecht? Nu, ‘dankzij’ de coronacrisis, zijn we wél volop op die nieuwe manier gaan werken. Digitaal; gedwongen en in no-time. Tot de crisis hooguit één dagje in de week vanuit huis, nu fulltime. Twee weken geleden nog af en toe zo’n conference call, nu alles op Skype en Zoom… En kijk, het werkt! Die wens, dat streven van vijf jaar geleden, die nieuwe manier… Die is nu – weliswaar uit nood geboren – werkelijkheid geworden!”

Dat nieuwe werken moet dezer dagen door HR begeleid worden, is zijn stelling. “Medewerkers moeten geholpen worden, zodat niet iedereen opnieuw datzelfde wiel uitvindt. IT moet voor de nodige licenties zorgen. Bovendien is het zaak de vinger aan de pols te houden. Wat zijn de learnings? Loop je tegen barricades, hoe zijn die te slechten? Antwoorden kun je als HR-professional vinden door met hoogleraren, studenten, leveranciers te praten. En met hun ervaring HR-beleid te maken.”

Sander Nieuwenhuizen denkt dat de nieuwe doctrine ook gevolgen zal hebben ná de crisis. “We komen hier uit en zullen straks nooit meer hetzelfde zijn! Maar dat is zeker niet per definitie slecht of negatief. Als we die nieuwe manier van werken – al is het deels – handhaven, maken we bijvoorbeeld ook enorme stappen op het gebied van vermindering van CO2- en stikstofuitstoot. Niet meer elke ochtend naar dat werk reizen en ’s avonds weer terug. Niet meer voor elke conferentie naar de andere kant van Europa of zelfs de wereld vliegen…”

Tot de crisis achter de rug is is het voor HR zaak als ‘contrapunt’ een belangrijke stem in het Leadership Team te laten horen, zegt Sander Nieuwenhuizen. “HR has to be the counterpoint in a Leadership Team.” De menselijke kant, naast die cijfers waarvoor finance, sales en marketing vooral staan. “Stel je zou medewerker Daniël – juridisch gezien en de situatie van het bedrijf erbij betrekkend – op straat kunnen zetten… Maar je kiest er met die 90 procents-regeling van het pakket overheidssteun voor hem in dienst te houden. En de crisis duurt vier maanden. Dan kost je dat als werkgever maandelijks maar 10 procent van Daniëls salaris. En daarna, pakweg in de zomer, als het bedrijf weer goed draait, betaal je hem zelf weer volledig. Goed voor het bedrijf, goed voor het moraal en de loyaliteit van Daniël!”

Sander Nieuwenhuizen hoopt één ding, nu de Nederlandse regering alles uit de kast lijkt te halen om een diepe crisis te voorkomen en het bedrijfsleven de financiële hand reikt. Bedrijven moeten straks iets ‘terug’ doen, ook zélf hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. “Nu het kabinet 90 miljard euro uittrekt om Nederland draaiende te houden, kunnen zij volgend jaar niet alleen aan de aandeelhouders denken!”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven