Sensoren zijn de nieuwe TomTom en ANWB

Sensoren zijn de nieuwe TomTom en ANWB

Smart WorkPlace sprak Jene van der Heide van het Kadaster toen hij voor de Bouwagenda aan het hoofdstuk ‘Digitalisering & Informatisering’ schreef. 

Het kadaster heeft dit thema omarmt en kwam ook met Nederland in 3D. Een 3D-kaart van Nederland is belangrijk voor het vastleggen van de positie van een sensor, want deze is veelal uit zowel een X, een Y en een Z-coördinaat opgebouwd. Zo’n kaart is nodig om assets, zoals een leaseauto, meubilair, ziekenhuisbed, kopieermachine of beamer, van een sensor te voorzien om de plaats ervan te kunnen bepalen. Zeker ook voor registratie in gebouwen. Ook aard en nagelvaste ‘ontvangers’ zijn nodig. Een infrastructuur van vaste sensoren communiceert met sensoren die zich bewegen. Dat kunnen assets zijn, maar ook mensen.

Internet of Things

Vooralsnog lijkt een nationaal sensorenregister vooral interessant voor Smart Cities, Retail, Leisure en Hospitality. Er zijn reeds enkele signalen van belangstelling uit Amsterdam en Eindhoven. Deze twee steden lopen, samen met Rotterdam, wel vaker technologisch voorop. Het bedrijf Living Plan-IT is al enkele jaren met de technologie bezig. Gekoppeld aan Urban Operating Software gebaseerd op Microsoft technologie komt bij hen het Internet of Things echt tot leven. Zie bijvoorbeeld de video over Mailbox. Logistiek, routing en locatie van assets is van belang voor vastgoedmanagement in steden. Met ‘predictive analytics’ functionaliteit kan energie en water worden bespaard en kan afval worden voorkomen. Gebruikers en eindgebruikers kunnen gebruik maken van de software om hun werkprocessen te optimaliseren. En daarmee kan een stad en haar bevolking slimmer, gezonder en circulair worden gemaakt. Zeker als de sensoren in de stad als een netwerk van zelflerend Artificiële Intelligente systemen gaan samenwerken. Iets wat weleens de stip aan de horizon van bijvoorbeeld Google Deep Mind kan zijn. Een register van sensoren beheert door het Kadaster is dan de infrastructuur van informatie.

Voordelen

Voor de werkomgeving kan een register van sensoren allerlei voordelen bieden bij de verbinding van werkprocessen met de gebouwde omgeving. Als de bouw- en vastgoedsector ‘hun’ assets intelligent maken en deze assets kunnen communiceren met ‘onze’ sensoren dan is voorspelling van gebruik van assets mogelijk. Standaardisering van asset-benaming, vastgoedconcepten, werkscenario’s en rollen van eindgebruikers is dan wel gewenst voor betrouwbare voorspelling. Maar dan kunnen ook eindgebruikers enorm profiteren van een met hen ‘communicerende’ gebouwde omgeving.   

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven