COVID-19 en de Blockchain Deployment Toolkit

COVID-19 en de Blockchain Deployment Toolkit

Hoe kan een Blockchain Deployment Toolkit eraan bijdragen dat de veerkracht van de internationale supply chain in stand wordt gehouden en versterkt? Dat legt Smart WorkPlace partner Jan Veuger uit in onderstaande blog.

De druk die door de uitbraak van COVID-19 op wereldhandelssystemen ontstaan is, maakt duidelijk dat er dringend behoefte is aan wereldwijde samenwerking om de veerkracht van de internationale supply chain in stand te houden en te versterken.

Om organisaties te helpen de voorbereiding op een toekomstige pandemie te verbeteren en om een economische opleving na de COVID-19 te ondersteunen, te versnellen en te borgen, heeft het World Economic Forum de Blockchain Deployment Toolkit (BDT) vrijgegeven. Dit geeft belangenhouders mogelijkheden om voordelen in de businesscase in de nieuwe werkelijkheid te optimaliseren en te maximaliseren. Ook kunnen risico’s met deze technologie geminimaliseerd worden. De veerkracht in de supply chain wordt vooral bepaald door vertrouwen, transparantie en integriteit. Deze elementen worden door Blockchain verbeterd, omdat deze een gedeelde waarheid biedt.

De huidige COVID-19 pandemie legt nog meer de nadruk op de noodzaak voor organisaties en overheden om de integriteit en de herkomst van farmaceutische producten en medische benodigdheden te verbeteren, maar ook die van voedsel, goederen, industriële- en consumentenproducten.

Toolkit

De eerste toolkit is een eerste mijlpaal van meer dan een jaar van inspanningen om de beste praktijken van de inzet van Blockchain in de verschillende sectoren vast te leggen. De Blockchain Deployment Toolkit maakt gebruik van de wereldwijde expertise van meer dan 100 organisaties – waaronder overheden, bedrijven, start-ups, academische instellingen, het maatschappelijk middenveld, internationale organisaties en deskundigen op het gebied van technologie en toeleveringsketens – en helpt bedrijven de complexiteit van de organisaties in Blockchain te beheren. Ook zal de toolkit de positieve impact ervan versnellen. Nadia Hewett, projectleider Blockchain and Digital Currency van het World Economic Forum stelt dan ook dat “De toolkit essentieel is voor het ontwerpen van oplossingen die werken voor een veelheid aan actoren, waaronder kleinere spelers die mogelijk geen toegang hebben tot de middelen die nodig zijn om de waarde van Blockchain technologie te ontsluiten. Daarom kan de toolkit het speelveld voor kleine en middelgrote ondernemingen gelijk maken. Er kunnen veel lessen worden getrokken uit de huidige pandemie en deze toolkit is een uitgangspunt voor het verbeteren van de paraatheid voor een pandemie op lange termijn en het versnellen van een economisch herstel onder leiding van publiek-private samenwerking.”  

De Blockchain Deployment Toolkit is al in verschillende contexten getest door organisaties die Blockchain ontwikkelen binnen hun supply chain waaronder:

  • de Abu Dhabi Digital Authority (zij is verantwoordelijk voor de definitie van het technologie- en IT-beleid, de aanbeveling van een gestandaardiseerde systeemimplementatie voor alle overheidsentiteiten in Abu Dhabi, het beheer en het gebruik van overheidsgegevens, de beveiliging van de IT-systemen van de overheid, het communicatienetwerk en de overheidsgegevens),
  • Hitachi (brengt informatietechnologie en operationele technologie samen om te helpen bij de transformatie naar het IoT-tijdperk),
  • Saudi Aramco (staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië en is de grootste oliemaatschappij ter wereld in productie en reserves) en
  • een aantal kleine en middelgrote ondernemingen.

Reacties

Ook dr. Seth Berkley, CEO van de Vaccine Alliance die publieke en private sectoren samenbrengt met als gemeenschappelijk doel gelijke toegang tot nieuwe en onderbenutte vaccins te creëren voor kinderen in de armste landen ter wereld, stelt dat “Gavi blijft onderzoeken hoe technologieën zoals Blockchain kunnen worden gebruikt om meer veerkrachtige aanvoerketens voor kritieke vaccins te creëren, met name in het licht van COVID-19. De toolkit van het World Economic Forum zorgt ervoor dat de exploratie en het gebruik van blokketentechnologie op een verantwoorde en holistische manier gebeurt.”

Linda Pawczuk, US Consulting Blockchain Leader, Global Consulting Blockchain Co-Leader Deloitte Global: “De Blockchain Deployment Toolkit stelt een nieuwe maatstaf voor een uitgebreide handleiding voor het ontwerpen van blockchainoplossingen. In een tijd waarin de technologie een ontluikende en evoluerende ontwikkeling doormaakt, helpt het bij het versnellen van de afstemming en het begrip van de vele overwegingen waar zowel de publieke als de private sector mee te maken heeft om oplossingen op verantwoorde wijze te implementeren. Deloitte is van plan om de toolkit te gebruiken voor de Blockchain praktijk van meer dan 2.000 professionals om klanten te begeleiden bij de ontwikkeling van robuuste blockchainnetwerken in de toeleveringsketen en de financiële sector. Verder is Deloitte van plan om de toolkitkaders te integreren in leerprogramma's om een consistente aanpak te stimuleren bij het ontwikkelen van bedrijfsmodellen voor Blockchains die niet alleen rekening houden met de strategie en het product, maar ook met vaak over het hoofd geziene kwesties rond ondernemingsrisico's, belastingimplicaties en financiële compliance.”

Quah Ley Hoon, Chief Executive, Maritime and Port Authority of Singapore: “We zien een versnelling van de digitalisering in Maritime Singapore, die de productiviteit en de efficiëntie van de sector heeft verbeterd. Blockchain heeft een enorm potentieel aan toepassingsmogelijkheden op gebieden als vrachtbrieven, vrachttracking en handelsfinanciering. Maritime Singapore heeft de Blockchain technologie in elektronische vrachtbrieven die door verladers en rederijen worden gebruikt, en het scheepsregistratieproces tussen klassenmaatschappijen en scheepseigenaren geloodst. De Singaporese regering zal met de industriepartners blijven samenwerken om op dit gebied vooruitgang te boeken. De wereldwijde best practices van de Blockchain Deployment Toolkit zullen nuttig zijn voor het Maritime Digitalisation Playbook dat we binnenkort lanceren voor onze rederijen.”

Makers

De Blockchain Deployment Toolkit is gemaakt door het World Economic Forum met het Centre for the Fourth Industrial Revolution Network Fellows van Hitachi, Deloitte en Saudi Aramco. Vele anderen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling ervan – in meer dan 50 landen – waren: het Centrum voor de Vierde Industriële Revolutie VAE, de haven van Los Angeles, Latham & Watkins, Cardiff Business School, de Universiteit van Berkeley, Tech Mahindra, Maersk Angola, de Wereldbank, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en het Wereldvoedselprogramma.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook
Jan  Veuger

Jan Veuger

Lector Blockchain & Leading Lector Saxion Blockchain Institute, Saxion University of Applied Sciences

»

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven