Technische faciliteiten in werkomgeving ver onder de maat

Technische faciliteiten in werkomgeving ver onder de maat

Alhoewel Nederlandse werknemers hun werkomgeving positiever beoordelen dan hun Europese collega’s, is er grote ontevredenheid over de technologie op kantoor.

Onderzoek van Sharp onder 6.000 Europese kantoormedewerkers naar irritaties en belemmeringen op de werkvloer gaf een schrijnend beeld over de technische services in de kantooromgeving en de ontwikkeling van de digitalisering.

Europese werknemers zijn niet erg tevreden over hun werkomgeving: 63 procent omschrijft de omgeving als negatief wat meestal een gevolg van te veel en saai administratief werk en verouderde technologie in de organisatie. Van de Nederlandse werknemers is bijna de helft (47 procent) negatief over zijn werkomgeving. Italianen en Hongaren zijn met 74 procent het minst tevreden.

Motivatie
Een negatieve werkomgeving blijkt sterk van invloed op de motivatie van de medewerkers, zo laat het onderzoek zien. Slechts 22 procent van de respondenten vindt dat hun werkomgeving hen motiveert. Bijna een kwart van de Nederlandse kantoormedewerkers beschrijft zijn kantoor als ‘niet inspirerend’ en een op de acht zelfs als ‘saai’. Dit zijn teleurstellende percentages, maar Nederland scoort daarmee toch nog een derde plaats. Alleen de Fransen en de Zweden halen met 25 procent meer motivatie uit hun werkomgeving.
Het Sharp-onderzoek leert dat werknemers hebben bovendien flink wat aan te merken op de technologie in hun kantoor: 40 procent van de Nederlandse medewerkers vindt dat de technologie op kantoor hen belemmert het werk zorgvuldig en efficiënt uit te voeren. Een bijna even hoog percentage (39 procent) geeft aan liever de eigen apparaten zoals laptops en telefoons te gebruiken dan de apparaten van de werkgever. Een kwart doet zelfs wel eens alsof de werkapparatuur kapot is, zodat ze deze niet hoeven te gebruiken.
De werknemers ergeren zich daarnaast aan de vindbaarheid van documenten op hun computer en aan collega’s die documenten verplaatsen of nieuwe mappen aanmaken zonder een duidelijke structuur. Ook vinden ze het irritant dat conference calls vertraging oplopen, doordat deelnemers problemen ervaren bij het opzetten van een videoconnectie of doordat niet iedereen dezelfde documenten voor zich heeft. Toch lijken de cijfers nog mee te vallen vergeleken met de andere Europese landen: Nederland scoort wederom een derde plaats. Landen als Polen, Duitsland en Italië zijn een stuk ongelukkiger met de technologie op hun kantoor.

Millennials
Kantoormedewerkers die tot de zogenoemde Millennial-generatie (geboren na 1982) behoren, zijn kritischer op de technologie in hun werkomgeving dan hun oudere collega’s. Van deze generatie zegt 33 procent meer gemotiveerd te zijn als het kantoor over meer up-to-date technologie beschikt. Over alle leeftijden heen bedraagt dit percentage 28%.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven