Trendonderzoek HR-professionals

Trendonderzoek HR-professionals

De voor de toekomstige werkomgeving belangrijke beroepsgroep van HR-professionals voorziet dat zijn functie de komende tijd gaat veranderen. Ten gevolge van robotisering dreigen functies ook te verdwijnen.

Dat blijkt uit HR Trends 2017-2018, een onafhankelijk en representatief onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 1.000 Nederlandse HR-professionals. HR Trends is het grootste jaarlijkse onderzoek onder HR-professionals in Nederland.

De HR-wereld is snel aan het veranderen. Een ruime meerderheid (71 procent) van de HR-professionals verwacht dat zijn functie de komende tijd gaat veranderen en de dreiging dat functies verdwijnen door robotisering lijkt dichterbij te komen. Het te besteden budget en de gevolgen daarvan op de te behalen doelen vormt dit jaar de grootste zorg. De zorgen met betrekking tot het economisch klimaat zijn daarentegen opnieuw gedaald.

Uitdagingen

Veel bedrijven en organisaties staan voor de opdracht om nieuw personeelsbeleid te voeren vanwege veranderende werkprocessen door onder andere digitalisering en de verschuiving van generaties in de werkomgeving. Bij het creëren en aansturen van die processen is een belangrijke rol weggelegd voor de HR-professional in de organisatie. Voor een organisatie is een proactieve en loyale HR-professional dan ook zeer belangrijk.

Het onderzoek geeft aan dat HR-professionals gemiddeld langer bij een werkgever werken dan werknemers in andere functiegroepen. Meer dan zestig procent van de respondenten geeft aan al langer dan vijf jaar bij zijn huidige werkgever te werken. Voor bijna een derde (32 procent) is dat zelfs al minstens tien jaar. Ondertussen groeit wel het aantal HR-professionals dat van baan wil veranderen. In 2016 was dit percentage nog stabiel ten opzichte van 2015 (21 procent), maar dit jaar steeg dat naar 25 procent. HR-professionals die al vier tot tien jaar bij één werkgever zitten, zijn het vaakst op zoek naar ander werk (gemiddeld 34%). In deze groep is de stijging in werkzoekenden ook het grootst ten opzichte van vorig jaar.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven