Meer werkgevers pakken stress op werk aan

Meer werkgevers pakken stress op werk aan

Steeds meer Nederlandse werkgevers pakken werkstress onder hun werknemers aan, blijkt uit de Werkgevers Enquête Arbeid van TNO.

Deze enquete vond tegelijk plaats met de Nationale Enquete Arbeidsomstandigheden, die onder werknemers is gehouden. Het aantal werkgevers met anti-werkstressbeleid is gestegen van 69 procent in 2014 naar 77 procent in 2016. De reden is simpel: de kosten en de duur van het verzuim door werkstress is flink gestegen.

Hogere kosten

Vanwege stress hebben werknemers in 2016 ruim 7 miljoen dagen verzuimd. De kosten voor werkgevers liggen daarmee rond de € 2 miljard. Per werknemer komt dat neer op € 7800,-, terwijl dat in 2012 nog € 7200,- was. Het gemiddelde aantal verzuimdagen steeg in 2016 naar dertig, in 2007 waren dit nog 24 dagen.

Het onderzoek laat zien dat vooral na de economische recessie het aantal burn-outklachten langzaam maar zeker stijgt. Op dit moment klaagt ruim 14 procent van de werknemers hierover.

Managers

Een van de oplossingen om stress op het werk te voorkomen is een goede herkenning door managers. En juist daaraan schort het, blijkt uit een ander onderzoek dat ook vandaag is gepubliceerd.

Onderzoeksbureau GfK deed in opdracht van de Arbo Unie onderzoek naar de werkstress onder hoger management en hun kijk op de werkstress bij hun medewerkers. Het onderzoek is uitgevoerd onder 475 managers en directeuren die werkzaam zijn in alle sectoren.

Werknemers

De belangrijkste conclusie uit dit onderzoek is dat managers een verkeerd beeld hebben over werkstress bij hun werknemers. 40 procent van het hoger management is in de veronderstelling dat hun medewerkers nauwelijks stress ervaren. Daarbij denkt 58 procent dat de stress door teveel taken wordt veroorzaakt.

Te weinig steun 

Professor Willem van Rhenen, tevens lid van de Raad van Bestuur bij Arbo Unie, geeft aan dat dit juist de grootste misvatting is. Werkstress is een gevolg van te weinig steun, te weinig verantwoordelijkheid, te weinig positieve energie. De Arbo Unie pleit voor herkenning van de juiste oorzaken van werkstress om adequate hulp te kunnen bieden en aan preventie te werken.

Deze week is het de Week van de Werkstress. Vandaag wordt die afgetrapt met een congres in Fokker Terminal aan de Binckhorstlaan in Den Haag. 

De eigen werkstress en die van de organisatie meten kan hier

Bron: NU.nl / ArboUnie / duurzameinzetbaarheid.nl

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven