Hybride diesel DS5 voert Top 10 grote zuinige auto’s aan

Hybride diesel DS5 voert Top 10 grote zuinige auto’s aan

De meest zuinige zakenauto’s van dit moment zijn de hybride diesel DS DS5 en de hybride benzine Ford Mondeo HEV Titanium. Dat blijkt uit de Top 10 zuinige auto’s van Natuur & Milieu en ANWB.

De Citroën DS DS5 2.0 HDI heeft een uitstoot van 90 gram CO2 per km. De verschillen zijn overigens niet heel groot in de Top 10, want de nummer tien BMW 3-SERIE 320D heeft een uitstoot van 99 gram CO2 per km. In deze nieuwste lijst doet ook de hybride benzine-auto Ford Mondeo HEV Titanium het nog een stukje beter met een uitstoot van 89 gram CO2/km.

Praktijkverbruik

Het gaat hier overigens wel om uitstootcijfers die afkomstig zijn van de fabrikant. Sinds vorig jaar vermelden Natuur & Milieu en ANWB ook de indicatie van het praktijkverbruik. Daarvoor gebruiken de organisaties een formule van TNO en Travelcard, die tot stand is gekomen na de analyse van een grote hoeveelheid data over werkelijk getankte liters per auto en daadwerkelijk gereden kilometers. Dat verschil is behoorlijk: want de DS5 stoot bij indicatie in praktijk 137 gram CO2 per km uit.

Dieselhybrideaandrijving

Volgens de ANWB-test is dieselhybrideaandrijving van de DS 5 een bijzonder kenmerk. Afhankelijk van de rijmodus drijven beide motoren het voertuig parallel aan, of drijft slechts één aggregaat het voertuig aan. Hierdoor kunnen bij lage snelheden en bij een gering vereist vermogen korte trajecten volledig elektrisch worden afgelegd. Mede daardoor is het verbruik 1 op 28,6 km. Ter vergelijking: de hybride-benzine topper van dit kwartaal, Ford Mondeo HEV Titanium, heeft een verbruik van 1 op 25,6 km.

Diverse klassen

Natuur & Milieu en ANWB brengen ieder kwartaal in diverse klassen (klein, midden en groot) op objectieve wijze de zuinigste auto’s in kaart. Bij de dieselauto’s zijn in de Top 10’s voor het laatste kwartaal van 2017 geen wijzigingen. Bij de Top 10 Grote Benzineauto’s wordt de Audi A4 2.0 Ultra niet meer geleverd, de zuinigste is nu een iets minder zuinige 1.4 TSI. De Skoda Superb had voorheen 112 g/km CO2 fabrieksopgave en kwalificeerde zich daarmee voor de Top 10. Diezelfde auto heeft nu volgens opgave van Skoda 117 g/km en valt daarmee uit de Top 10.

Bron: Natuur & Milieu/ANWB

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven