Echte doorbraak van BIM in handen van grote opdrachtgevers

Echte doorbraak van BIM in handen van grote opdrachtgevers

Grote opdrachtgevers spelen een grote rol in de grootschalige doorbraak van 3D ontwerpen en bouwen, oftewel BIM.

Hoewel BIM steeds vaker wordt gebruikt, is het nog lang geen mainstream. Volgens BIM-expert en -innovator Ronald van Aggelen van Root is de proactieve inzet van opdrachtgevers, onder wie ook gebouweigenaren, noodzakelijk. “Zij moeten zorgen dat BIM op een zinvolle manier wordt opgenomen in contractuele afspraken,” zegt hij in een kennisdossier van Xella.

Lef tonen

Belangrijk is wel dat opdrachtgevers precies weten wát ze voorschrijven en de kwaliteit van het model goed kunnen beoordelen. Ook moeten ze volgens Van Aggelen het lef hebben om slechte modellen te weigeren en het proces desnoods stilzetten totdat het wél goed is. “Alleen met duidelijke kaders is de markt in staat het model goed in te kleuren. Zolang die er niet zijn, wachten marktpartijen af. Partijen als Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en Schiphol hebben dit door en sturen veel beter op goede BIM-informatie.”

Zelf aan de slag

Marktpartijen moeten ook zelf aan de slag. “Vandaag kun je bijvoorbeeld afspreken hoe je in eigen huis de data voor het model benoemt. Morgenochtend zit je bij de modelleur om die zaken met hem af te stemmen. En overmorgen vraag je aan je leveranciers: hoe werk jij? Wat heb je van ons nodig om je werk beter te kunnen doen, zodat je ons nog beter van dienst kunt zijn? Moet je zien hoe snel je dan resultaten boekt.”

SlimBuildings

Root is zelf ook stappen aan het zetten om BIM nog breder tussen de oren te krijgen van gebouweigenaren en opdrachtgevers. Daarvoor heeft Root, samen met SlimLabs, SlimBuildings.nl opgezet. Deze tool breng real-time inzicht in bezit en gebouwinformatie. Met SlimBuildings kunnen DWG- en BIM-gebouwmodellen (conform IFC-standaard) in respectievelijk 2D en 3D online worden bekeken, aangevuld en verrijkt. Daar bovenop kan gebruik worden gemaakt van functionele Apps voor onder andere het beheren van het Binnenklimaat (gekoppeld aan sensoren), Ruimtebeheer en het melden en verwerken van storingen en klachten (KWIS).

Volgens Root bespaart SlimBuildings vastgoedeigenaren en beheerders kosten, brengt de kwaliteit van vastgoedinformatie op een hoger niveau en zorgt voor een betere beheersbaarheid van gebouwen. Het is de bedoeling dat het aantal toepassingen via apps de komende jaren verder wordt uitgebreid. Het uiteindelijke doel is te komen tot een integraal platform dat optimaal gebruik maakt van digitale gebouwinformatie en interacteert met de werkelijke wereld.

Ketensamenwerking

Zijn kritische noten ten spijt is Ronald van Aggelen optimistisch over de toekomst van BIM. Hij ziet steeds meer partijen die ‘het licht’ hebben gezien. “Vooruitziende opdrachtgevers, aannemers en toeleveranciers die beseffen dat het niets wordt met BIM zolang ze niet zelf zorgvuldig voorschrijven en sturen op processen. Die begrijpen dat je het in de keten samen moet doen en andere partijen vragen hoe ze het liefste werken, in plaats van voor te schrijven hoe ze moeten werken. Die ervan doordrongen zijn dat ze nu echt aan de slag moeten. De toekomst begint nu. Dat besef is echte winst, hoor.”

Lees hier het hele interview. 

Bron: Xella / Root 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven