Overzicht van werkomgevingen laat uitdijende diversiteit zien

Overzicht van werkomgevingen laat uitdijende diversiteit zien

Een mooi overzicht van wereldwijde kantoorwerkomgevingen: dat biedt het boek Workplaces Today. Het boek laat zien hoe snel het traditionele kantoor heeft plaatsgemaakt voor een brede diversiteit aan kantoren.

Juriaan van Meel – werkzaam bij adviesbureau ICOP als senior adviseur kantoorhuisvesting – heeft over de hele wereld verschillende kantoorwerkomgevingen bezocht. En in zijn boek Workplaces Today geeft hij een goed beeld van hoe divers werkplekken kunnen zijn. Van traditionele kantoren met cubicles tot moderne, open flexplekken waar medewerkers geen vast bureau hebben.

Trends

Van Meel onderscheidt vijf overkoepelende trends die nu al circa tien á twintig jaar spelen en door elkaar heen bewegen. Zo is er een verschuiving van op kantoor werken naar overal werken en zijn er steeds meer kantoren met alleen nog flexibele werkplekken.
Daarnaast is er een verschuiving van eenvormigheid naar een diversiteit aan soorten werkplekken. De ontwerpstijl van kantoren verandert van corporate naar casual, terwijl werkomgevingen steeds meer high tech worden. Denk aan kantoren die signaleren wie aanwezig is, welke plekken vrij zijn en waar prullenbakken aangeven of ze geleegd moeten worden.

Van non-offices tot play kantoor

Dat resulteert in een aantal kantoren typeringen. Zoals de ‘non-offices’: van woonhuizen tot openbare ruimten als hotels en café’s. Maar het ‘co-working’ kantoor, het ‘play’ kantoor, en niet te vergeten: het gerecyclede kantoor.

Representatief

In het boek beschrijft Van Meel een heel aantal van de door hem bezochte kantoren. En hoewel de perfecte werkplek niet bestaat omdat deze altijd afhankelijk is van de functionele eisen van de medewerkers; een ding is wel duidelijk: kantoren zullen niet snel verdwijnen. De functie ervan verandert, en in de huidige tijdsgeest is een centraal kantoor voor een bedrijf vooral een ontmoetingsplek voor medewerker en klanten, en de representativiteit van het bedrijf naar de fysieke buitenwereld.

Kijk hier naar het boek Workplaces Today.

Bron: ICOP/Ditt
Fotobijschrift: DSM kantoor Sittard, foto: Fokkema & Partners

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven