Bedrijven in Zuidas aan de slag om voedselverspilling te voorkomen

Bedrijven in Zuidas aan de slag om voedselverspilling te voorkomen

In de Amsterdamse Zuidas zijn zeven grote bedrijven en hun cateraars een project gestart om voedselverspilling tegen te gaan. Een half jaar monitoren zij wat er in hun bedrijf tijdens verzorgde lunches wordt verspild

Het gaat om de bedrijven ABN AMRO/Vermaat, Accenture/ISS, Lexence/Vitam, Loyens & Loeff/Eurest, RAI Amsterdam, Van Doorne/Albron, Zuidas gemeente Amsterdam/WeCanteen. Deze bedrijven gaan in samenwerking met Green Business Club Zuidas en Wastewatchers op basis van de monitorgegevens het aanbod aanpassen, waardoor veel verspilling wordt voorkomen.

Verzorgde lunches

Bij banqueting (verzorgde lunches bij vergaderingen en bijeenkomsten) wordt bij uitstek veel verspild. Factoren zoals no-shows, goed over willen komen bij de gasten, maar ook gebrek aan flexibiliteit in het aanbod spelen een rol. Wastewatchers en GBC Zuidas willen deze vorm van voedselverspilling aanpakken, omdat hier nog grote slagen zijn te maken.

Tool

Met behulp van een tool die Wastewatchers heeft ontwikkeld kan een cateraar ook bij banqueting veel gerichter aanbieden en veel voedselverspilling voorkomen. De tool zorgt er voor dat overgebleven producten letterlijk worden geteld. Verschillende variabelen, van het weer tot de dag van de week, worden hierin meegenomen. Door deze data te analyseren, krijgt men informatie over op welk moment je het beste welke producten kunt aanbieden, oftewel, het aanbod wordt beter afgestemd op de vraag.

Concrete aanbevelingen

Bij de deelnemers wordt vanaf nu zes maanden lang verspilling van banqueting lunches gemonitord. Deze data worden geanalyseerd en na drie maanden volgen de eerste concrete aanbevelingen. Aan het einde van de zes maanden vindt er opnieuw een analyse plaats, waaruit het effect van de aanbevelingen zichtbaar wordt.

Bron: Green Business Club Zuidas

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven