“Wij willen geen vierkante meters, maar een plek waar wij voor staan.”

“Wij willen geen vierkante meters, maar een plek waar wij voor staan.”

De nieuwjaarsbijeenkomst van Chapter Benelux van Corenet Global vond plaats in het gebouw Contact in Amsterdam. Contact, een initiatief van Royal Haskoning DHV, is bedoeld om te inspireren en om samen te werken.

Ellis ten Dam van Royal Haskoning DHV, Founding Partner van Smart WorkPlace, heette iedereen in de creatieve omgeving van Contact welkom. Daarbij stelde ze de prikkelende vraag aan het publiek: “Wie deelt in de werkomgeving voorzieningen en werkt met anderen samen?” De eerste reacties uit de zaal vormden een mooie inleiding voor Martine Verhoeven om het initiatief voor het gebouw Contact toe te lichten. En Martine begon haar verhaal met het sprankelende statement: “Wij willen geen vierkante meters, maar een plek waar wij voor staan.”

Broedplaats

In het kort schetste Verhoeven enkele ontwikkelingen op het gebied van de moderne werkomgeving. Duidelijk is dat de ontwikkeling van diverse flexibele werkplekken op businesslocaties en coworking-concepten als WeWork en Spaces in buurten meer zijn dan werkplekken, ze stimuleren nieuwe contacten en kruisbestuiving. Start-up communities zijn daarbij sterk in opkomst. Voor de zogeheten ‘corporates’ is dit een signaal en speelt nog een andere behoefte: ze willen werkplekken bij hun corebusiness hebben om innovaties te faciliteren.

Martine Verhoeven: “Vanuit deze behoefte heeft Royal HaskoningDHV gekozen voor de omgeving Sloterdijk in gebouw Contact waar creatieve makers en start-ups worden verbonden. Een ‘Maker Community’ waar men creativiteit en ‘business’ kan experimenteren, waar men van elkaar kan leren. Dat leidt dan weer tot innovatie en vernieuwing. Denk daarbij aan onderwerpen als de energietransitie, verdichting en leefbaarheid en mobiliteit als stedelijke uitdagingen waar Royal HaskoningDHV aan werkt.”

Kom je buiten spelen?

Enkele ‘Makers’ gaven een korte pitch. Onder andere sprak architect Freek Leber over de transformatie van het gebouw en de akoestische aankleding met duurzame materialen, zoals bijvoorbeeld geluidabsorberende kroonluchters en panelen. Mike Petersburg van Girsberger vertelde over het verschil van beleving tussen een showroom op de achtste verdieping op de Zuidas en de inspirerende omgeving van Contact.

Charlie Duran amuseerde de gasten niet alleen met een enthousiast verhaal over escape rooms om burnouts te voorkomen, hij kreeg ze ook stil. Een verhaal over het maken van plezier in plaats van een ziek makende omgeving.

Tot slot vertelde Marlon Huysmans van SoBuildings over de prikkelende omgeving die een gebouw of werkomgeving zou moeten uitstralen. Feitelijk stelt de nieuwe omgeving van Contact de vraag: “Kom je buiten spelen?”. Zo prikkelend moet de broedplaats zijn, een plek die je uitdaagt om je open te stellen voor iets nieuws.

Na de pitches werd volop gediscussieerd over de waarde-creatie tussen organisaties op een gezamenlijke plek als Contact.

Uitdagingen

Tot slot sprak voorzitter Paul Oortwijn de aanwezigen toe en legde daarbij het accent op de vele uitdagingen die momenteel aan de orde zijn waar velen inspiratie aan kunnen ontlenen. Corenet Chapter Benelux zal in 2018 haar leden daarbij met diverse activiteiten professioneel gaan ondersteunen.

Foto: Luuk Kramer Fotografie, Amsterdam.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven