'Resultaat gericht werken grootste potentieel van Nieuwe Werken'

'Resultaat gericht werken grootste potentieel van Nieuwe Werken'

De meeste winst van het Nieuwe Werken kan worden behaald omdat werknemers resultaatgerichter kunnen werken. De meest potentie zit echter niet in een effecientere inrichting van het nieuwe kantoor of de mobiele IT.

Dat concludeert Arjan de Kok in zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht. De Kok onderzocht de effecten van de invoering van Het Nieuwe Werken (HNW) op medewerkers en organisaties. Hiervoor combineerde hij een langlopende studie onder medewerkers die met HNW te maken kregen met een breed onderzoek onder ruim duizend respondenten. De meeste medewerkers blijken tevreden met hun nieuwe werkomgeving en kunnen hierin goed functioneren. Aandachtspunten zijn er echter ook, zoals de negatieve beleving van het verlies van de eigen werkplek en de complexe balans tussen informatiebeveiliging en mobiel werken.

Bricks, Bytes en Behavior

Het Nieuwe Werken (HNW) is het plaats- en tijdsonafhankelijk kunnen werken in een flexibele werksetting. De invoering HNW rust op drie samenhangende pijlers: de nieuwe werkomgeving (Bricks), het gebruik van IT en mobiel werken (Bytes), en resultaatgericht werken en work-life balance (Behavior).

Uit het onderzoek van De Kok blijkt dat HNW een significant positief effect heeft op de werknemersbetrokkenheid en uiteindelijk het presteren van de organisatie. Zelf kunnen kiezen met welk device je werkt, versterkt dit positieve effect. Wanneer hiervoor de juiste maatregelen getroffen zijn, hoeft dit niet ten koste te gaan van de bescherming van de organisatie-informatie.

Kennis verloren

Doordat medewerkers mobieler zijn, verandert wel de manier van kennisdelen. Communicatie verloopt minder vaak face-to-face en meer virtueel. Kennis wordt ook minder vaak (expliciet) gedocumenteerd. Dit brengt het risico met zich mee dat er belangrijke kennis verloren gaat.

Voor de negatieve beleving van het verlies van een eigen werkplek verwijst De Kok naar de uitkomsten van Deens onderzoek. Veel medewerkers gaven hierin aan dat zij de hele werkdag geconcentreerd moeten kunnen werken om productief te zijn, en dat de nieuwe flexibele kantoorinrichting dit niet mogelijk maakt. Hun perceptie van hoelang zij geconcentreerd achter hun bureau werken, bleek echter meer dan 50 procent af te wijken van de werkelijkheid. “Hieruit blijkt dat medewerkers zich wel moeten kunnen terugtrekken op een concentratieplek, maar minder vaak en voor een kortere periode dan ze denken dat nodig is”, aldus De Kok.

Bron: Universiteit Utrecht

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven