8 maart 2018: Waarom Third Places een waardevolle bijdrage levert aan vitale samenleving

 8 maart 2018: Waarom Third Places een waardevolle bijdrage levert aan vitale samenleving

'Third places' zijn het cement van de samenleving. Ontmoeten, leren, werken en consumeren gaan er vaak hand in hand. Op 8 maart staat dit onderwerp centraal in een bijeenkomst van Bouwstenen voor Sociaal in Gouda.

Aat Vos schreef een boek over Third Places. Op 8 maart 2018 geeft hij onder andere daarover een lezing. Hij doet dat op een van de plekken die hij in zijn boek beschrijft, de Chocoladefabriek in Gouda. De lezing wordt georganiseerd door Bouwstenen voor Sociaal en is bedoeld voor deelnemers aan de Bouwstenen-netwerken 'Samen onder 1 dak' en 'Vastgoed en beleid'.

Vitale samenleving

In zijn boek Third Places met als ondertitel How to Make a Relevant Public Space beantwoordt Vos vragen als: hoe kunnen plaatsen waar je naartoe gaat en die niet je werk of je thuis zijn - zoals bibliotheken, idea hubs, cultuurhuizen, parken, start-up-cafés en andere onmisbare publieke ruimten - de zogenaamde ‘third places’, een waardevolle bijdrage leveren aan een vitale samenleving, nu en in de toekomst?

Nieuwe publieke ruimte

Aat Vos is international creative guide en architect.In het boek zet Vos uiteen dat er vijf belangrijke pijlers zijn die bepalen of een 'third place' kan slagen: Mensen, Plek, Beleving, Product en Toekomst. Die maken deel uit van het DNA van een vitale openbare ruimte. Geholpen door de kennis van vele anderen, beschrijft Vos waaruit dit DNA precies bestaat, in meer dan ruim twintig diepte-interviews met autoriteiten op het gebied van onder meer stedenbouw en planning, economie, architectuur, design, gaming, sociologie en communicatie. Zoals professor Saskia Sassen (professor of sociology, Columbia University, New York, auteur Joe Pine (auteur van The Experience Economy), Diane Ghirardo (professor of architecture, University of Southern California, Winy Maas (architect), Sergio Dogliani (Idea Stores, London), en Karim Rashid (designer). Beeldreportages van inspirerende "third places" en city tours met openbare hotspots maken het beeld van de nieuwe publieke ruimte compleet.

De bijeenkomst van Bouwstenen voor Sociaal vindt plaats op donderdag 8 maart van 13.30 - 17.00 uur (inloop vanaf 13.15 uur) in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20 in Gouda. Aanmelden kan hier.  

Bron: Bouwstenen voor Sociaal

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

donderdag 8 maart 2018permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven