Robotachtige automatisering helpt vastgoedsector efficiënter te analyseren

Robotachtige automatisering helpt vastgoedsector efficiënter te analyseren

Het verwerken, beheren en analyseren van allerlei gegevens in de vastgoedsector kan veel efficiënter dan de vele excel-spreadsheets die nu gebruikt worden.

Volgens Deloitte is het gebruik van zogeheten robotachtige en cognitieve automatisering, kortweg R&CA, een  snel opkomende trend dit jaar, zoals ze in een trendrapport over 2018 hebben opgesteld. Deloitte stelt daarin dat de continue technologische vooruitgang creëert en het mogelijk maakt meer gestructureerde en ongestructureerde gegevens en analyses te maken.

Analyses

De meeste vastgoedbedrijven gebruiken handmatige tot semi-automatische processen in enkele van hun belangrijkste functies, zoals financiën, property management en portfoliobeheer. Veel bedrijven blijven bijvoorbeeld spreadsheets gebruiken voor het verzamelen en analyseren van gegevens op gebieden zoals kostenbeheer en -analyse, leasebeheer, ontwikkeling van facturen, crediteuren, taxatie van onroerend goed en prognoses.

“Deze afhankelijkheid van fysieke of digitale formaten leidt vaak tot procesinefficiënties. Er wordt bijvoorbeeld vaak veel tijd besteed aan het lezen, bijwerken of verwerken van papieren of digitale documenten”, aldus het rapport.

Minder foutenrisico

Door het gebruik van R&CA-technologieën kunnen gegevens met aanzienlijk minder inspanningen en minder foutenrisico worden samengesteld. Hierdoor kunnen professionals de gegevensuitkomsten beter analyseren met een hogere snelheid en beter geïnformeerde beslissingen nemen, alles tegen relatief lage kosten. Gebruik van robotachtige procesautomatisering (RPA) kan handmatige, repetitieve en vaak op regels gebaseerde processen en taken automatiseren. Gelaagdheid van cognitieve automatisering of machinaal leren, zoals natuurlijke taalverwerking, natuurlijke taalontwikkeling, machine learning en cognitieve analyse, zou voorspellende besluitvorming mogelijk maken.”

Fouten worden dus meer voorkomen door het gebruik van robotachtige methoden. Kosten kunnen volgens Deloitte ook verlaagd worden: “Het kan 24/7 verwerking mogelijk maken zonder onderbrekingen en vakanties.”

Robotachtige automatisering helpt vastgoedsector efficiënter te analyseren
Verwachte automatisering van belangrijke vastgoedactiviteiten en kostenbesparingen door implementatie van robotachtige procesautomatisering.

Hoe te implementeren?

Hoe kunnen bedrijven R&CA implementeren? Als vastgoedbedrijven zich herkennen in bovenstaande is het belangrijk dat ze hun de huidige processen en taken tegen het licht houden. Taken met grote hoeveelheden gegevens en repetitieve aard met schaalbaarheid door extra menselijke inspanning zijn waarschijnlijk geschikt voor RPA-implementatie. Taken die menselijke vaardigheden vereisen, zoals handschriftherkenning of gezichtsherkenning, en andere cognitieve vaardigheden, zoals planning en redenering, kunnen ook worden overwogen. RE-bedrijven zouden zelfs kunnen overwegen om R&CA-technologie te gebruiken voor de initiële ontwikkeling van toekomstige cashflowprojecties, belastingberekeningen, verwerking van schulden en loonlijsttoepassingen.

Bron: Deloitte

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven