Onderzoek: vraag naar flexibele kantoorruimte blijft groeien

Onderzoek: vraag naar flexibele kantoorruimte blijft groeien

De vraag naar flexibele kantoorruimte groeit sterk en is een blijvende trend: in de afgelopen tien jaar is deze markt wereldwijd met gemiddeld dertien procent per jaar toegenomen.

Dit blijkt uit internationaal onderzoek van vastgoedadviseur CBRE. Volgens CBRE zien we deze ontwikkeling ook in Nederland, met name in steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Zo kwam er in Amsterdam in de afgelopen vijf jaar gemiddeld 34.000 m² aan nieuwe flexibele kantoorruimte bij. Voorbeelden van flexibele kantoren zijn Weworks, Spaces en Tribes. In 2017 noteerde Amsterdam 42.000 m² flexibele kantoorruimte.

Flexibele schil

Flexibele kantoren stellen grote bedrijven in staat om een ‘flexibele schil’ in de huisvesting van hun werknemers aan te brengen. Hiermee kunnen ze sneller op veranderende marktomstandigheden reageren. Bovendien zijn flexibele kantoren vaak van hoge kwaliteit en vaak goedkoper omdat de ruimte efficiënter benut wordt.

Nieuwe technologische toepassingen

Uit het onderzoekt blijkt verder dat nieuwe technologische toepassingen, zoals cloud computing en video calls ook redenen zijn voor de groei van flexibele concepten. Ook economische trends, zoals de toename van het aantal zelfstandigen en kleine ondernemingen zijn een belangrijke factor. Zo nam in Amsterdam in de periode 2010-2017 het aantal vestigingen met één werknemer met 46 procent en het aantal vestigingen met 2-10 werknemers met 6 procent toe.

Flexibele kantoren 

Rudolf de Boer, managing director bij CBRE, meent dat flexibele kantoren niet meer weg te denken zijn in de markt. “We zien deze groeiende vraag naar meer flexibiliteit als een onomkeerbare ontwikkeling. Kantoorgebruikers hebben andere behoeften gekregen.”

Huurovereenkomst

De nieuwe trend betekent voor eigenaren van kantoorgebouwen nieuwe kansen en uitdagingen. Het gaat hierbij onder andere om de positie van het kantoorgebouw op de verhuurmarkt. “Het is niet meer vanzelfsprekend dat kantoorgebruikers contracten afsluiten voor een periode van tien jaar. Huurders willen meer flexibiliteit bij het afsluiten van een huurovereenkomst. Dit kan voor de eigenaar van een kantoor voor meer fluctuatie in de huurinkomsten zorgen. Kantoorgebruikers zien flexibele concepten niet meer alleen als manier om de kosten te beheersen, maar ook steeds meer als wijze om te innoveren, samen te werken met andere ondernemers en talent aan zich te binden.”

Kijk hier voor meer informatie over de kantorenmarkt voor gebruikers. 

Bron: CBRE

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven