Test wijst uit: meer productiviteit bij beter binnenklimaat

Test wijst uit: meer productiviteit bij beter binnenklimaat

Ingrepen in een beter binnenklimaat blijken daadwerkelijk productievere werknemers op te leveren. Het gaat om gemiddeld € 89,- per vierkante meter BVO, blijkt uit een praktijktest in Delft.

Het Center for People and Buildings (CfPB) heeft deze testen uitgevoerd op de Bouwcampus van de TU Delft, nadat ze eerst een redeneer- en rekenmodel heeft ontwikkeld. In dat model - onlangs gepresenteerd op de vakbeurs Building Holland - onderzocht het CfPB de invloed van ingrepen in het binnenmilieu op de arbeidsproductiviteit. Het model geeft inzicht in de opbrengsten in € per vierkante meter bruto vloeroppervlakte (BVO). Dit model maakt onderdeel uit van een onderzoek naar de relatie tussen het binnenmilieu in kantoorgebouwen, het energiegebruik en menselijke prestaties. 

Vier onderdelen

Test wijst uit: meer productiviteit bij beter binnenklimaat

Het ontwikkelde model is opgebouwd als een input-output model. De input bestaat uit vier onderdelen. Elk onderdeel bestaat uit een aantal factoren. De throughput koppelt en transformeert deze factoren. Dit leidt bij de output tot vier resultaten. Functionele kwaliteiten zijn het verbindende element in het model. Deze functionele kwaliteiten maken een koppeling en transformatie van de gegevens mogelijk. De functionele kwaliteiten zijn gerangschikt volgens ‘NEN 8021: Waardering gebruiksprestatie van utiliteitsgebouwen’.

Eerste resultaten

De Bouwcampus in Delft heeft als voorbeeldproject gediend en is de eerste case waarbij het rekenmodel is toegepast. De Bouwcampus maakt deel uit van de campus van de Technische Universiteit Delft en biedt ruimte aan vergader-, onderwijs-, co-creatie- en kantoorruimten. Ingrepen in het binnenmilieu leiden tot een toename van de arbeidsproductiviteit met minimaal 2,25 procent en maximaal 4,77 procent. Het gemiddelde bedraagt 3,51 procent. Gezamenlijk leiden de opbrengsten door toename van de arbeidsproductiviteit en door vermindering door ziekteverzuim tot minimaal € 57,- en maximaal € 120,- per vierkante meter BVO. Het gemiddelde bedraagt € 89,-.

Test wijst uit: meer productiviteit bij beter binnenklimaat

Meerdere projecten nodig

Het voorbeeldproject van de Bouwcampus laat een positief effect zien van ingrepen in het binnenmilieu op de toename van de arbeidsproductiviteit. Dit leidt tot een positieve opbrengst in € per vierkante meter BVO. Het is te vroeg om te concluderen of het effect groot, beperkt of klein is. Hiervoor zijn de resultaten van meerdere projecten nodig.

Initiatief

Het initiatief tot dit onderzoek is afkomstig van Platform 31-Kantoor vol Energie. Naast Platform 31-Kantoor vol Energie en het CfPB zijn er afgevaardigden namens Stichting PIT, BAM en Valstar Simonis bij het onderzoek betrokken. Het onderzoek is inmiddels ook toegevoegd aan het sectorale programma ‘Nederland is gezond binnen’. Dit programma gaat uit van samenwerkende kennisorganisaties in de installatiesector. Dit zijn Uneto-VNI, ISSO, TVVL, OTIB en KIEN.

Lees hier de gehele whitepaper over het onderzoek.

Bron: CfPB
Foto: Twitter/De Bouwcampus

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven