WELL gaat naar fase 2

WELL gaat naar fase 2

De nieuwe norm voor de gezonde werkomgeving verovert de wereld, omdat ze een holistische People First-visie heeft. 

Er zijn inmiddels meer dan 3.000 WELL Accredited Professionals en 878 projecten in 34 landen, waarvan 22 in Nederland. Albert Heijn, EDGE Technologis, WTC Utrecht, Pleijsier Bouw, ABN AMRO, Danone, Shimano, VESTEDA, Maastricht University en Asics zijn de koplopers. De projecten varieren van 1.400 tot 31.000 m2. De populariteit van de zeer Eindgebruikers-gerichte norm neemt snel toe. En dat is niet gek, want meer rendement maken op de grootste kostenpost van een organisatie is veel interessanter dan rendement op vastgoed. 

Gezondheid

In tegenstelling tot wat wel eens wordt gezegd: WELL richt zich echt volledig op de gezondheid van de mens in de gebouwde omgeving. Op basis van zeer uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is een norm opgesteld die voor de gebruikers van gebouwen vele malen belangrijker is dan BREEAM, LEED en ook BREEAM-NL In-Use. 

Eindgebruikers

Daar waar deze nog steeds de nadruk leggen op een duurzaam en gezond gebouw, legt WELL de nadruk op een duurzaam en gezond aanpassen van het gebouw aan het gebruik door de mens. De duurzaamheidsprestaties van het gebouw zijn dus ondergeschikt aan het belang van de Eindgebruikers. Een klein, maar voor de gezondheid en productiviteit van medewerkers en hun organisatie essentieel verschil. Het opvallende is daarbij dat WELL wel de verbinding zoekt met BREEAM en LEED, terwijl dat omgekeerd niet het geval is. 

‘Aan de voorkant’

Toepassing van WELL ‘aan de voorkant’ bij de transformatie, renovatie of ontwikkeling van een gebouwde omgeving heeft dus een enorme impact op ziekteverzuim, engagement, productiviteit en de gebruikswaarde van de gebouwde werkomgeving. En dit maakt WELL interessant voor FM- en HR-organisaties welke de gezondheid en beleving van hun medewerkers als uitgangspunt nemen voor hun handelen. Werken in een WELL gecertificeerde werkomgeving biedt minder risico op slechte lucht en verlichting, betere arbeidsvoorwaarden, betere catering, meer aandacht voor obesitas en hart- en vaatziekten, etc. 

Tweede versie van WELL

In Nederland wordt WELL vertegenwoordigd door het Blue Building Institute. Volledige informatie over WELL is hier te vinden. Certificering als een WELL Accredited Professional is zowel qua kosten als methodiek te vergelijken met het examen doen voor een FM Professional bij IFMA. Vanaf 1 juni 2018 is de tweede versie van WELL verschenen. Deze houdt meer rekening met lokale verschillen en is nog meer evidence based. 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven