LiFi verbindt apparaten draadloos via licht 

LiFi verbindt apparaten draadloos via licht 

Iedereen kent al jaren WiFi, maar de toekomst van datacommunicatie is LiFi. En dan gaat communicatie niet meer via radiogolven door de lucht, maar via licht dankzij LED’s.

Door onder andere Philips wordt op dit moment volop onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van LED’s die niet alleen voor licht zorgen, maar ook internet connectiviteit bieden via LiFi-technologie. Door de snelheid van het knipperen van LEDs aan te passen kan data worden verstuurd naar aangepaste laptops en elektronische apparaten via het zichtbare licht spectrum in plaats van via radio- en microgolven.

Light Fidelity

De naam Li-Fi is een afkorting voor “Light Fidelity”. De term is bedacht door de Duitse natuurkundige Harald Haas en werd publiekelijk geïntroduceerd tijdens de TED Global talk in juli 2011. Li-Fi is net als Wi-Fi in staat om data bilateraal en met hoge snelheid te versturen en kan elektronische apparaten zoals computers, tablets en smartphones draadloos met het internet verbinden.

Slim systeem

Signify (vh Philips Lighting) heeft een slim systeem ontwikkeld waarmee smartphones met led lampen worden verbonden. Door middel van een app kan bijvoorbeeld winkelend publiek producten lokaliseren of korting krijgen op basis van het gangpad of de producten zie ze bekijken. Hiermee kan door winkeliers gericht informatie worden verstuurd zoals recepten en kortingsbonnen gebaseerd op de locatie van de klant in de winkel. Philips heeft al diverse test uitgevoerd bij een aantal bedrijven waaronder de Franse supermarktketen Carrefour en het Nederlandse Museum Boerhaave in Leiden. 

Het systeem maakt gebruikt van Visible Light Communication (VLC) om met smartphones te communiceren. VLC maakt gebruik van de verlichting in de winkel om data te versturen naar een smartphone.

Connecten via licht

Het is een van de vele toepassingen die LiFi mogelijk maakt. Het is dankzij de spectaculaire groei in het gebruik van LED’s voor verlichting dat LiFi technologie met LED’s geïntegreerd kan worden. Denk hierbij aan een flinke uitbreiding van mobiele connectiviteit: laptops, smartphones, tablets en andere mobiele apparaten kunnen met behulp van Li-Fi direct met elkaar verbinding maken. Korte bereik koppelingen geven zeer hoge datasnelheden en zijn veilig in gebruik. En wat dacht je van straatlantaarns: want elke particuliere of openbare verlichting inclusief straatlantaarns kunnen worden gebruikt als Li-Fi hotspots. 

Signify zit in het SWP-consortium voor de Innovatie Challenge van de Nationale Politie. Interact is de innovatieve inzet van Signify in dit consortium.

Kijk hier voor meer informatie over LiFi.

LiFi verbindt apparaten draadloos via licht 

Op de afbeeldeling: Een met signaalverwerking technologie uitgeruste LED lamp streamt data met zeer hoge snelheden via zichtbaar licht naar de photodetector. De ontvanger zet de veranderingen in de amplitude om in een elektrisch signaal, dat weer wordt omgezet en verstuurd naar een computer of mobiel apparaat.

Bron: Lifi.nl

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven