Innovatielab Healthy Workplace kennispartner van Smart WorkPlace

Innovatielab Healthy Workplace kennispartner van Smart WorkPlace

Jan Gerard Hoendervanger (rechts staand op de foto) van het innovatielab Healthy Workplace is verheugd over de samenwerking met Smart WorkPlace. In een kort interview vertelt Jan Gerard over het initiatief van het innovatielab.

Welke rol ziet het Innovatielab voor zichzelf bij het ontwikkelen van de werkomgeving van de toekomst?

“We zien een rol voor onszelf om methodes en middelen in live kantooromgevingen uit te testen, lees onze living labs. We willen de spreekwoordelijke ‘brug’ zijn tussen de wetenschap en de praktijk. In het onderzoek focussen wij ons op duurzame gedragsverandering van kenniswerkers in hun dagelijkse werkomgeving. We denken dat daar de meeste winst valt te behalen.

De centrale vraag in ons onderzoek is dan ook: Hoe kunnen we zorgen dat mensen in hun kantooromgeving meer bewegen, beter ontspannen, vaker buiten komen en sterker focussen? 

We kijken vooral hoe innovatieve faciliteiten, nudges en sensortoepassingen gezond gedrag kunnen bevorderen. We houden ons niet bezig met fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, maar focussen ons op praktijkvragen rondom implementatie, gebruik en effectiviteit van kansrijke interventies. Daarnaast besteden we veel aandacht aan het uitwisselen van kennis tussen partners – werkgevers, leveranciers van uiteenlopende diensten en producten, en kennisinstellingen – en het bij elkaar brengen van verschillende disciplines. Concreet resulteert ons project in allerlei bouwstenen voor een gezonde werkomgeving. Dit kan variëren van tips voor het introduceren van zit-/stabureaus, tot het concept ‘office garden’, en van een effectieve manier om ‘stilte te nudgen’, tot een tool waarmee je kunt zien op welke werkplekken de temperatuur overeenkomt met je persoonlijke voorkeur.”

Welke onderzoekstrajecten voert Innovatielab momenteel uit en hoe zijn deze opgezet?

“In onze Living Labs in Groningen, Wageningen en Amsterdam experimenteren we in real-live werkomgevingen. Hier worden technieken als sensoren, nudging, wearables of innovatieve producten gebruikt om gezond gedrag te stimuleren. De effecten en de toepasbaarheid van de interventies worden getest om ze in een later stadium toe te passen in reguliere werkomgevingen, ook bij andere organisaties.

In Amsterdam experimenteren we met het verzamelen van verschillende soorten data om deze vervolgens met elkaar te koppelen en te zoeken naar relevante verbanden, die we kunnen gebruiken om mensen gerichte feedback te geven over hun gedrag en de werkomstandigheden. Onze bronnen voor deze data zijn: omgevingssensoren, wearables, plaatsbepaling en momentopnames van de ervaren fitheid e.d. via een app.

Een ander thema is nudging. Hoe kunnen we kenniswerkers met ‘kleine duwtjes’ onbewust stimuleren tot gezonder gedrag. Denk hierbij aan het ophangen van afbeeldingen aan de muur of het gebruiken van sensoren in de vloer waarmee bewegen leuker wordt. 

En tot slot experimenteren we in Wageningen met bewegings- en ontspanningsoefeningen op de werkvloer. Daarbij gaat het om de effecten op mentale fitheid en stress, maar ook om de vraag hoe je dit soort oefeningen kunt inpassen in de dagelijkse werkpatronen.”  

Waarom is een platform als Smart WorkPlace voor het Innovatielab een belangrijke factor om in te participeren?

“We zien onszelf als een open project en we willen graag doorlopend laten zien wat we doen, wat de resultaten zijn maar ook waar we tegenaan lopen. Via Smart Workplace kunnen we onze bevindingen delen en mensen uitnodigen om te participeren in ons project. We hebben een groeiende Community of Practice en staan open voor samenwerking bedrijven en kennispartners. Mocht je geïnteresseerd zijn in ons initiatief, neem dat vooral contact op met Justin Timmer of mij.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven