Gezonde en vitale medewerkers dankzij kantoor met BREEAM en WELL

Gezonde en vitale medewerkers dankzij kantoor met BREEAM en WELL

Bij HumanTotalCare zet het personeel zich in voor een gezond en vitaler werkend Nederland. Om ook het eigen personeel gezond en vitaal te houden beschikt het bedrijf sinds maart over het gezondste kantoor van Nederland.

Het bedrijf is gevestigd in Son op het Science Park. Bijzonder is dat het bedrijf er als eerste in geslaagd is om het kantoor te renoveren en bouwen conform de WELL Building Standard, casco en inrichting en BREEAM-NL. De combinatie van verschillende certificaten zorgt ervoor dat de gezondheid en vitaliteit van mensen binnen en buiten het gebouw optimaal gestimuleerd worden.

In het hele gebouw staat de mens centraal. Dat komt omdat mensen meer dan 90 procent van hun (werk)tijd doorbrengen in gebouwen en omdat die gebouwen een sterke invloed hebben op de gezondheid van de medewerkers. De inrichting, opstelling en akoestiek van werkplekken zijn bepalend voor de concentratie en het energieniveau van mensen, zowel in positieve als in negatieve zin.

Bij de inrichting is er gekeken naar ieders werkzaamheden en de huisvesting die daar bij past. Het heeft geleid tot de toepassing van een uniek interieurconcept dat moet bijdragen aan de fysieke gezondheid, geluk en sociale verbondenheid van medewerkers. Doordat bovendien wordt ingezet op WELL-certificering wordt ervoor gezorgd  dat medewerkers optimaal kunnen functioneren.

Binnen het gebouw is er veel aandacht voor beweging. Veel kantoormedewerkers zitten een groot deel van de dag, terwijl we weten dat veel zittend werk tot gezondheidsrisico’s kan leiden zoals hart- en vaatziektes en diabetes. Medewerkers worden gestimuleerd om gedurende de werkdag meer te bewegen. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op de productiviteit, maar verbetert ook de gemoedstoestand, concentratie en productiviteit. 

Een van de belangrijkste thema’s is het tegengaan van sedentair (zittend) gedrag, waarbij het streven is om minimaal 30 minuten per werkdag te bewegen. Mark de Kort, accountmanager bij Ahrend, vult aan: “In een WELL gecertificeerd gebouw draait alles om de gezondheid en het welzijn van medewerkers. Samen met HumanTotalCare willen we het beste in medewerkers naar boven halen. Dit doen we door allerlei oplossingen te bieden die zittend gedrag tegengaan.” In diverse overlegruimtes zijn er tafels voor staand overleg. Een aantal tafels heeft een blad dat is uitgevoerd van gerecycelde sportvloeren. De Kort: “Aangevuld met deskbikes en een heuse klimwand is het bijna onmogelijk om te blijven zitten.” Ook zie je links en rechts ‘living walls’. Op basis van zachte panelen worden er muren gecreëerd waar je tegenaan kunt hangen om te bellen, staand te overleggen of om aan te werken. Een meer bekende oplossing die Ahrend biedt zijn zit-sta bureaus. De Kort: “Met een zit-sta bureau vinden medewerkers eenvoudig de juiste balans tussen zittend en staand werken. Zo kan na de lunch even staand werken al bijdragen aan het voorkomen van een middagdipje.”

Naast beweging is ontspanning ook een belangrijk thema binnen de WELL Building Standard. Medewerkers van HumanTotalCare hebben veelal zeer kennisintensieve werkzaamheden. Het kunnen ontspannen tussen het werk door heeft aantoonbare positieve effecten op het welzijn van medewerkers. Ontspanning in het interieur wordt onder andere bereikt door rustruimtes waar je in een comfortabele bank of stoel even tot rust kunt komen. In het gehele gebouw is er veel aandacht voor het binnenhalen van de natuur (biophilia). 

“We hebben verbinding met de natuur nodig om ons prettig te voelen en gezond te blijven” vertelt Myrthe Schrijnemakers, manager Facilities van HumanTotalCare. “Daarom zie je ook veel moswanden in het gebouw en worden planten als natuurlijke scheidingswanden tussen de werkplekken gebruikt. In de centrale plek op de begane grond – door ons ‘De Ontmoeting’ genoemd – komt een groot keukenblok waar medewerkers gebruik van kunnen maken.” Medewerkers kunnen ook ontspannen door tafeltennis of tafelvoetbal te spelen. Ook wordt er een mooie buitenruimte ingericht waar medewerkers kunnen wandelen en fruit of verse kruiden kunnen plukken in de moestuin.

HumanTotalCare en Ahrend verwachten dat de WELL Building Standard de nieuwe richtlijn voor toekomstige gebouwen en de bijbehorende inrichting gaat worden. Met deze nieuwe standaard wil HumanTotalCare andere bedrijven inspireren en enthousiasmeren om voor medewerkers een duurzame en gezonde werkomgeving te creëren.

Dat het belangrijk is om het goede voorbeeld te geven liet Michel Verwoest, CEO van HumanTotalCare, tijdens de opening zien. Hij opende het nieuwe pand bewegend en fietste voor zijn gezonde smoothie. Daarna volgden collega’s zijn gezonde voorbeeld en kon iedereen vol energie aan de slag in de nieuwe werkomgeving.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven