Strijp-S wint NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling

Strijp-S wint NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling

Strijp-S heeft de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling gewonnen. Het gebied wil door het aanbieden van betaalbare werk- en woonruimte creatief talent voor de stad behouden. 

De NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2019 werd uitgereikt tijdens de Dag van de Projectontwikkeling in Den Bosch. â€‹De prijs, die voor de achtste keer werd toegekend, wordt uitgereikt aan een gemeente en een marktpartij gezamenlijk, die door goede samenwerking een hoogwaardige locatie hebben gerealiseerd. De winnende locatieontwikkeling Strijp-S betreft een langjarige samen¬werking van de gemeente Eindhoven, ontwikkelaar VolkerWessels en de woningcorporaties Sint Trudo en het Woonbedrijf. 

Creatief talent

Strijp-S is een gebied van 27 hectare aan de rand van de Eindhovense binnenstad, dat decennialang exclusief werkterrein van Philips was. In de afgelopen jaren is het gebied  herontwikkeld tot een uitnodigend deel van de stad met werkfuncties, stedelijk wonen (meer dan 4.000 nieuwe woningen) en tal van voorzieningen. Door het aanbieden van betaalbare werk- en woonruime (kraamkamerfunctie) blijft door het nieuwe Strijp-S creatief talent voor de stad behouden. 

Geliefd gebied

De jury benadrukt de belangrijke boodschap die Strijp-S heeft voor ontwikkelend Nederland. Van aanvang is hier met veel gedrevenheid ingezet op een multifunctionele en gemengde stad, waarbij met veel respect én inventiviteit is omgegaan met de bestaande gebouwde en de sociale structuur. Met grote evenementen als het lichtfestival GLOW en de Dutch Design Week is de locatie voortvarend op de kaart gezet, wat tevens een uitstraling heeft op de stad en regio als geheel. De samenwerkingspartners laten met deze omvangrijke, langjarige gebiedsontwikkeling  zien hoe een adaptief plan met sterke kernwaarden en intensieve betrokkenheid van de gebruikers kan leiden tot een aantrekkelijk en geliefd gebied in de stad, waar velen inmiddels ‘thuis’ komen, aldus​ het juryrapport​.

Genomineerden

De jury benadrukte dat ook de andere genomineerde projecten – Stadshart Lage Zijde (Alphen aan den Rijn met VORM Ontwikkeling), Gasthuyspoort (Breda met Maas-Jacobs Vastgoed), Nieuw Crooswijk (Rotterdam met Woonstad Rotterdam, Heijmans Vastgoed en ERA Contour) en Leidsche Rijn Centrum (Utrecht met Vesteda Project Development en a.s.r. Vastgoed Projecten) – goede voorbeelden zijn van hoogwaardige locatieontwikkeling die aansluiten bij de opgaven van deze tijd. In totaal waren er 24 inzendingen.

Juryleden

De jury van de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2019 bestond uit Josja van der Veer, voorzitter (directeur Facilitaire Campus Organisatie van de Vrije Universiteit), Geurt van Randeraat (directeur SITE Urban Development), Bernard Hulsman (redacteur en architectuurcriticus NRC Handelsblad), Caro van de Venne (architect/ partner Barcode Architecten), Heleen Aarts (CEO Amvest, vertegenwoordiger namens ZuiderDUIN Almere, winnaar NEPROM-prijs 2017) en Maaike Veeningen (wethouder gemeente Almere, vertegenwoordiger namens ZuiderDUIN Almere, winnaar NEPROM-prijs 2017).

Stimulans samenwerking overheid en markt

De NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, wil met de prijs het grote belang van goede samenwerking tussen overheden en marktpartijen voor de hoogwaardige ontwikkeling van locaties onderstrepen. 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven