NFC Index Kantoren 2018: stijgende trend zet door

NFC Index Kantoren 2018: stijgende trend zet door

De kosten per vierkante meter (vvo) voor kantoren zijn in 2018 met 2,1% gestegen. Dat blijkt uit de 16e editie van de NFC Index® Kantoren 2018.

De NFC Index® Kantoren 2018 werd onlangs gepresenteerd tijdens het FMN-programma op Design District. De kengetallen van de NFC Index geven inzicht in de ontwikkeling van de facilitaire kosten. In 2018 stijgen de kosten per vierkante meter (vvo) met 2,1% naar € 490,- exclusief btw. Het gemiddelde serviceniveau, gemeten over de dienstverlening bij Gebouw en Infrastructuur en Mens en Organisatie, bedraagt respectievelijk 6,0 en 5,9 op een schaal van 1 tot 10.

De kosten voor Gebouw en Infrastructuur stijgen overall met 4,1% en laten op de meeste onderdelen een stijging zien. Er is ook dit jaar weer een toename van de kosten voor Accommodatie (1,6%), Parkeren (25,4%) en Werkplekomgeving (13,6%). De kosten voor Schoonmaak dalen dit jaar licht (2,4%).

De kosten voor Mens en Organisatie – overall een stijging van 2,7% – laten een wisselend beeld zien. De kosten voor Beveiliging nemen toe (12,8%); een stijging die ook de laatste jaren al waarneembaar was. Bij Hospitality is er sprake van een daling van de kosten voor Restaurant & Automaten (9,9%). Voor logistiek zien we de kosten licht stijgen (2,7%).

De ICT-kosten (werkplek gerelateerd) per vierkante meter blijven met een stijging van 0,2% vrijwel onveranderd. Belangrijke elementen hierin zijn een daling in de kosten van Centrale en Gedistribueerde Diensten (5%) en Telematica (2,1%). De kosten voor Management & Advies gingen fors omhoog (8,7%) mede door aandacht voor security en gebruik van cloudoplossingen. De kosten voor Werkplekbeheer stegen licht (1,8%).

De kosten per vierkante meter voor Strategisch Facility Management en Horizontale functies dalen met 10,3%. Door de stijging van de kosten van het Tactisch Management is de daling van de kosten van de totale overhead minder sterk (5%).

De NFC Index® Kantoren 2018 is gebaseerd op 120 gebouwen met een totale oppervlakte van 2.009.170 m² vvo. Voor meer informatie over de gebruikte methode en de NFC Index: www.nfcindex.nl. Klik hier om het volledige jaarbericht in PDF te downloaden.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven