Van Gogh en de Zonnebloemen

Vanaf 21 juni is bij Smart WorkPlace partner Van Gogh Museum de tentoonstelling ‘Van Gogh en de Zonnebloemen’ te zien. Maar hoe werd hij de schilder van de zonnebloemen?

De Zonnebloemen behoren tot de bekendste schilderijen van Vincent van Gogh. In stralende tinten geel schilderde hij vijf grote stillevens van zonnebloemen in een vaas. De vijf meesterwerken hangen nu in musea over de hele wereld.Volgens Van Gogh behoorden zijn Zonnebloemen tot het beste dat hij ooit had gemaakt.

Het Van Gogh Museum vertelt het verhaal hoe hij tot de zonnebloemen kwam. Vincent begon met een zonnebloem in een moestuintje en eindigde met een werk dat wereldberoemd werd. Tussen deze werken zat slechts twee jaar. In deze korte tijd maakte hij een enorme artistieke ontwikkeling door.

Vincent had al eerder bloemen geschilderd, maar koos bewust voor de zonnebloem, in de ogen van andere schilders een ‘boerse en onelegante’ plant. De eerste zonnebloemen schilderde hij in Montmartre in Parijs, de laatste in Arles.

Voor Vincent hadden de schilderijen van de zonnebloemen een betekenis. Hij schreef dat ze dankbaarheid uitdrukten. Vincent wilde kunst maken die ‘troost biedt aan bedroefde harten’.

Lees hier het hele verhaal.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven