TU/e steekt 100 miljoen euro in nieuw instituut kunstmatige intelligentie

TU/e steekt 100 miljoen euro in nieuw instituut kunstmatige intelligentie

De TU Eindhoven steekt in de komende vijf jaar 100 miljoen euro in de oprichting en uitbouw van het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI). Het EAISI gaat in september van start.

De bundeling van kennis op dit gebied moet studenten interesseren en voorzien in de vraag aan kennis bij het bedrijfsleven. Bij het EAISI is ruimte voor 50 nieuwe hoogleraren, universitair hoofddocenten en universitair docenten. Dat zijn extra posities bovenop de 100 wetenschappers die reeds actief zijn in dit vakgebied.

De leiding van het EAISI komt in handen van Carlo van de Weijer, directeur van TU/e’s Strategic Area Smart Mobility. Rector Frank Baaijens van de TU/e licht de komst van het EAISI toe: “AI is relevant in alle onderzoeksgebieden van de TU/e en cruciaal voor alle toekomstige high-tech systems.” Hij legt uit dat gekozen is om het EAISI op te richten omdat drie van de zes Cross-disciplinary Research Themes uit de Strategie 2030 van de TU/e – Complex High Tech Systems, Data-driven Intelligent Systems en Human-centered Systems and Environments – veel overlap vertonen.

De wetenschappelijke missie van EAISI is het verzamelen en analyseren van data en beslissingen nemen op basis van die analyses in safety-critical situaties. Dat betekent dat die adviezen levensbepalend kunnen zijn, zoals bij autonoom rijdende auto’s en zorgrobots. Van de Weijer: “Dat is ook meteen de specifieke rol die we voor de TU/e zien. Vroeger zat AI met name in de cyberwereld, bij Google, booking.com, Spotify en andere consumentenplatforms. Nu evolueert AI richting velden waarin de TU/e traditioneel sterk is, zoals High Tech Systems en Human Technology Interaction. Bij EAISI worden de machines intelligent.”

Van de Weijer zou graag zien dat het EAISI wordt gevestigd in het Laplace-gebouw:  “Ons instituut zal grootafnemer zijn qua rekenkracht, dus een locatie in Laplace, het voormalige rekencentrum van de universiteit, vind ik symbolisch mooi. Ons doel is om er veel reuring te krijgen, een sfeer zoals die bijvoorbeeld in TU/e innovation Space te voelen is. De tweede verdieping van Laplace moet een AI-speeltuin worden, met studenten en robots in het klimrek.”

In augustus gaat Van de Weijer samen met CvB-voorzitter Robert-Jan Smits op een AI handelsmissie met onder andere premier Mark Rutte. “Dan gaan we onze EAISI-plannen al vol uitdragen.” 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven