Nederland moet koploper worden op het gebied van artificial intelligence

Nederland moet koploper worden op het gebied van artificial intelligence

Nederland moet via een gezamenlijke aanpak koploper worden op het gebied van artificial intelligence. Dat wil de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), bestaande uit bedrijven, instituten en overheden, die in oktober wordt opgericht.

Het idee van de AI-coalitie komt van een Taskforce AI. Deze is opgezet door VNO-NCW, MKB-Nederland, TNO, de VSNU en het ministerie van EZK. Ook partijen als Seedlink, Philips, Ahold Delhaize, IBM en Topteam Dutch Digital Delta participeren in dat initiatief. De NL AIC moet gaan functioneren als dé katalysator van AI toepassingen in ons land.

De initiatiefnemers hebben een position paper opgesteld, ‘Algoritmen die werken voor iedereen’. Daarin wijzen ze erop dat AI al wordt toegepast op veel terreinen in het dagelijks leven, zoals zorg (AI maakt zorg beter en kosteneffectiever), mobiliteit (AI helpt reizigers om snel, veilig en effectief te reizen en veiligheid (AI maakt Nederland veiliger).

De razendsnelle ontwikkeling van AI stelt Nederland volgens de opstellers nu voor een keuze: passief wachten en deze basisinnovatie op ons af laten komen of de ontwikkeling van AI actief omarmen, versnellen en keuzes maken om te excelleren? Om een aantal redenen pleiten ze voor het laatste:

  • AI is een ‘winner-takes-all’ technologie
  • AI is onderdeel van een geopolitieke machtswedloop
  • AI is kennisintensief
  • AI verandert de arbeidsmarkt
  • Maatschappelijke acceptatie is nodig voor brede toepassing van AI

In het position paper komen de opstellers met een aantal voorstellen om in Nederland gezamenlijk te werken aan de toekomst van AI.

  1. Eén nationaal kennis- en innovatienetwerk op AI-gebied, dat alle versnipperde AI-initiatieven en onderzoekscentra samenbrengt en de onderlinge samenwerkingen verbetert. Ook moet er ruimte komen voor meer dan 400 extra onderzoekers.
  2. Slimmer en meer verantwoord data delen en gebruiken om zo nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Met name voor sectoren waar Nederland traditioneel sterk in is, zoals de water-, de zorg- en de agrosector.
  3. Een Europees topcentrum voor AI-onderzoek naar Nederland halen. Met twee doelen: a. de relatief goede uitgangspositie van Nederland op AI-terrein verder versterken en b. werken als een magneet voor nieuw talent en nieuwe bedrijvigheid.
  4. Een grootschalig om- en bijscholingsprogramma. De inzet van AI gaat de manier van werken drastisch veranderen in de komende jaren. De verwachting is dat circa drie miljoen Nederlanders hiervoor bijscholing nodig hebben.

Organisaties die mee willen doen aan de nieuwe coalitie kunnen zich melden via info@aicoalitie.nl. Circa 60 partijen hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn om mee te doen aan de lancering in oktober.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven