‘Ik begrijp dat u ook fijn wil zitten tijdens het werken. Maar verstel deze stoel a.u.b. NIET’

‘Ik begrijp dat u ook fijn wil zitten tijdens het werken. Maar verstel deze stoel a.u.b. NIET’

Omdat er tegenwoordig slimme stoelen zijn, zouden de traditionele multi-instelbare bureaustoelen verboden moeten worden. Dat stelt expert Henk Smit van Smart WorkPlace partner Humanscale. 

Bureaustoelen. Ik heb altijd een beetje moeite met de benaming stoel als het om een bureaustoel gaat. Een bureaustoel is nauwelijks een stoel. Meer een zitmachine met mechanieken en talloze knoppen en hendels zodat hij perfect op je postuur kan worden afgesteld. Mooi concept. Alleen jammer bijna niemand dit doet. Dat medewerkers een briefje aan hun stoel hangen om te voorkomen dat hun zorgvuldig ingestelde stoel wordt ontregeld, is alleszeggend. Instellen van je bureaustoel zou een fluitje van een cent moeten zijn, maar dat is niet zo. Als ik dit soort briefjes aantref op bureaustoelen, dan voel ik mij in mijn beroepseer aangetast. Plaatsvervangende schaamte overvalt mij. 

Toch, dat deze medewerker – van het briefje dus – zijn/haar zitmachine met militaire precisie heeft afgesteld is een uitzondering. In praktijk worden al die instelmogelijkheden beperkt of zelfs helemaal niet gebruikt. Helaas, want discomfort of zelf concrete klachten liggen op de loer. Dat instellen, da’s best ingewikkeld namelijk… Als de gebruiker al snapt waar die knoppen en hendels voor zijn, dan nog weet hij niet of die correct is ingesteld.

‘Ik begrijp dat u ook fijn wil zitten tijdens het werken. Maar verstel deze stoel a.u.b. NIET’

Wat is hier misgegaan? Is het onwil of desinteresse van de gebruiker? Heeft de werkgever zijn zaakjes niet op orde? Desbetreffende stoelen voldoen toch keurig aan de norm? Het feit dat een organisatie na de aanschaf van een nieuwe bureaustoel gebruiksinstructies moet inplannen geeft eigenlijk al te denken. Hoe lovenswaardig het initiatief ook is. Trouwens, er komt vrijwel niemand opdagen bij die instructiesessies. Mensen komen naar kantoor om te werken, voor zo’n zitinstructie hebben ze helemaal geen tijd. De dag zit al vol met scrums, werklunches en bilateraaltjes. Pff, ze zijn al blij als ze een uurtje ongestoord hun inbox leeg kunnen poetsen.

De oplossing is natuurlijk een gebruikersvriendelijke bureaustoel met zo min mogelijk knoppen en hendels. Een tot plaatsnemen uitnodigend product die zich automatisch en ergonomisch correct aan de individuele gebruiker aanpast. Met zo min mogelijk knoppen – het liefst helemaal geen – en eenvoudig te bedienen. Waarop de hedendaagse kantoorwerker, die toch al geen eigen werkplek meer heeft en elke dag opnieuw op safari moet naar de werkplek van die dag, automatisch goed zit. Die discomfort voorkomen en risico’s op gezondheidsklachten verminderen. Het goede nieuws is dat die slimme stoelen er zijn. Pas dus goed op en laat je niet verleiden door zo’n multi-instelbaar gedrocht. De klassieke multi-instelbare bureaustoel heeft zijn beste tijd gehad en is feitelijk een disfunctioneel product geworden. Hij zou verboden moeten worden.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven