People Analytics en Duurzame Inzetbaarheid

People Analytics en Duurzame Inzetbaarheid

Hoe zet je People Analytics in voor het bevorderen van duurzame inzetbaarheid? Daarover spreekt Sjoerd van den Heuvel tijdens Hét event Duurzame Inzetbaarheid.

Van den Heuvel is hoofddocent Arbeid & Organisatie aan de Hogeschool Utrecht en doceert daar onder andere People Analytics bij de opleiding HRM. Tijdens Hét event Duurzame Inzetbaarheid op 26 november in Jaarbeurs Utrecht verzorgt hij de sessie ‘Big Data + Duurzame Inzetbaarheid = Duurzame People Analytics’. Ter voorbereiding gaf hij een interview aan PW.

Nietszeggende cijfers

Volgens Van den Heuvel zegt een cijfer zoals 15% verloop niets, omdat je moet weten welke factoren het verloop beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor een doelstelling als het verhogen van medewerkerstevredenheid van 6.8 naar 8.0. Je moet weten wat het de organisatie kost om tot die 8 te komen, en wat dat vervolgens kwalitatief oplevert, aldus Van den Heuvel.

Van den Heuvel vindt het begrip ‘HR-analytics’ eigenlijk achterhaald: “Je denkt dan aan tools en aan de afdeling HR die er mee aan de slag gaat. Maar analytics zijn te belangrijk om alleen aan HR over te laten. Wat mij betreft kunnen alle functies en afdelingen binnen een organisatie bezig zijn met People Analytics.”

Duurzame waardecreatie

Van den Heuvel ziet dat er weliswaar steeds meer aandacht is voor toepassingen van analytics, maar dat organisaties meestal niet verder komen dan alleen maar meten en vooral heel veel data vastleggen. “Maar dan ben je bezig met reporting en benchmarking, in plaats van met causaliteitsanalyses en voorspéllende analytics, die veel zinniger zijn. Die laatste maken deel uit van People Analytics, waarmee je duurzame waardecreatie kunt nastreven. Waarbij de kunst is om een goede balans te vinden tussen individueel welzijn, maatschappelijk welzijn en organisatie-effectiviteit.”

In de ogen van Van den Heuvel kan People Analytics binnen organisaties een belangrijke rol spelen om het welzijn van zowel managers als medewerkers te verbeteren. Wat automatisch raakt aan hun duurzame inzetbaarheid. Daarnaast kan men People Analytics inzetten om de productiviteit en efficiëntie te verhogen.

Kansen en bedreigingen

Van den Heuvel wil in zijn keynote niet alleen spreken over de kansen van People Analytics, maar ook over de bedreigingen. Die laatste liggen met name op het terrein van privacy en ethiek. “Zodra je gaat werken met algoritmes en machine learning, moet je wat mij betreft oppassen: dan ben je immers bezig om geautomatiseerd ethische beslissingen te nemen.”

Van den Heuvel voorziet dat People Analytics gaat toenemen in populariteit. “Maar dan zijn we er nog niet. De in potentie heilige graal is Selfservice Analytics. Als je je medewerkers in staat stelt om zelf te analyseren hoe ze het in hun job doen en aan welke competenties ze nog moeten werken, zonder dat hun manager meekijkt, dan kan je echt uitgroeien tot een ‘employee champion’.”

Click hier voor meer informatie over Hét event Duurzame Inzetbaarheid.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven