IPKW uitgeroepen tot meest duurzame werkplek van Nederland

Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem is uitgeroepen tot meest duurzame werkplek van Nederland. Tijdens het BT Event in Arnhem won het innovatieve bedrijventerrein de Circular Economy Award.

Het BT Event is het congres over vestigingsklimaat, regionale innovatie en bedrijventerreinen in Nederland. IPKW werd samen met Businesspark Waarderpolder uit Haarlem en Brainport Industries Campus uit Eindhoven genomineerd uit een longlist van in totaal twaalf werklocaties. De uiteindelijke winnaar is bepaald door de vakjury. Naast de drie genomineerden bevatte de longlist de volgende negen locaties: Businesspark ABC Westland, Poeldijk; Bedrijventerrein Boekelermeer, Alkmaar; Campus en Industrial Park Chemelot, Geleen; De Wildeman, Zaltbommel; Bedrijventerrein Laarberg, Groenlo; Bedrijventerrein Lage Weide, Utrecht; Industrie- en Haventerrein Moerdijk; Park 20|20, Haarlemmermeer; Polanenpark, Haarlemmermeer.

De vakjury, die bestond uit Cees-Jan Pen (Fontys Hogescholen, voorzitter), Guus Mulder (TNO), Aeisso Boelman (Fakton) en Yasha Schadee (SKBN), beoordeelde de werklocaties op tien criteria: circulariteit in visie, circulariteit in organisatie, resultaat, interactie met de omgeving, shared facilities, energie, materialen, afval, biodiversiteit en welbevinden en gezondheid. Het doel van de prijs is het belonen van werklocaties en regio’s die hun circulaire ambities het beste uitvoeren en daar nadrukkelijk ook de samenleving bij betrekken, inclusief het bedrijfsleven.

Duidelijke visie

IPKW heeft een duidelijke visie waar langjarig aan vast wordt gehouden. Er zijn mooie plannen gerealiseerd die op een duidelijke wijze worden gecommuniceerd. Ze zijn onderscheidend in: testen, innovatie, gewoon doen!” aldus het jurycommentaar. Bij de uitreiking werd IPKW geprezen om haar “langjarig lef en leiderschap”. Om de concrete resultaten en de samenwerking met ondernemers, overheid en onderwijs. De lat ligt hoog voor volgend jaar, aldus juryvoorzitter Cees-Jan Pen.

“We zitten hier voor de eeuwigheid en mede daarom richten we alles zo duurzaam mogelijk in”, aldus IPKW-directeur Kevin Rijke. “Of het nou gaat om het terrein, de gebouwen of grondstoffen. Maar het geldt bijvoorbeeld ook voor energie en zelfs kennis: alle output is potentieel input voor iets nieuws. We werken elke dag om het park mooier, groener en duurzamer te maken en zijn dan ook erg trots op deze mooie prijs.”

Sinds 2005 bekroond BT jaarlijks het beste bedrijventerrein van Nederland, een titel die IPKW al eens in de wacht sleepte. Dit jaar organiseerde het voor de tweede keer de Circular Economy Awards. Vorig jaar won het Werkspoorkwartier in Utrecht. In 2015 won ontwikkelaar Schipper Bosch met IPKW ook al de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven