Practice what you preach

Practice what you preach

Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Dat is de ambitie van Vattenfall. In het zojuist verschenen Smart WorkPlace 5 leest u dat ook de eigen kantoren daarop zijn ingericht. Want: ‘practice what you preach!’.

Om de ambitie te vertalen naar de eigen kantoren en de dienstverlening die wordt geleverd, werkt Vattenfall in Nederland samen met Smart WorkPlace partner D&B The Facility Group, zodat dit ook op operationeel en tactisch vlak volledig wordt doorgevoerd. In het SWP-artikel vertellen Laurine de Bruin, Director Real Estate & Facility Management Nederland en UK bij Vattenfall, en Jorieke Ammerlaan, Sector Lead Real Estate bij Vattenfall, over de aanpak van practice what you preach bij de eigen kantoren.

Ze benadrukken dat Vattenfall een andere en bredere rol heeft gekregen richting externe klanten: duurzame energiepartner in plaats van energieleverancier. Het motto ‘practice what you preach’ toepassen bij de eigen kantoren heeft daarbij ook een voordeel voor de externe klanten: Vattenfall kan in de eigen omgeving testen wat wel en niet werkt.

Vertaling

Nadat Vattenfall de ambitie had uitgesproken om fossielvrij leven mogelijk te maken binnen één generatie, besloot De Bruin te kijken naar de vertaling daarvan richting huisvesting. “We hebben gekeken hoe we met onze afdeling konden aansluiten bij die strategie en wat dat betekende. En welke doelen en hoofddoelen we daaraan konden hangen. We hebben met het internationaal duurzaamheidsteam van Vattenfall een roadmap opgesteld om Parisproof te zijn, om in 2040 te kunnen voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving en om te voldoen aan onze eigen strategie. In die roadmap zijn vier mijlpalen gedefinieerd: 2020, 2025, 2030 en 2040. Vervolgens hebben we per mijlpaal bepaald wat we bereikt willen hebben en per land acties omschreven om dat doel te halen.”

Naast de roadmap is er ook een Real Estate Standard. De Bruin: “Daarin staat onder andere omschreven aan welke certificaten we willen voldoen en wat we belangrijk vinden. Zo moet verbouw BREEAM Excellent zijn en nieuwbouw BREEAM Outstanding.”

Smarter Working

In 2013 ging Vattenfall in Amsterdam van twee panden naar één pand. Vattenfall gebruikte dat moment om te starten met ‘Smarter Working’, het werkplekconcept dat nu internationaal wordt uitgerold. Daarbij is op basis van taken en processen van de verschillende afdelingen door in gesprek te gaan met die afdelingen het kantoor ingericht. Uiteindelijk is voor 90 procent van het kantoor gekozen voor een standaard werkplekconcept dat door de diversiteit in werkplekken die worden aangeboden de taken van de medewerkers goed ondersteunt en die flexibel door iedereen te gebruiken zijn.

Lessons learned

Als De Bruin terugkijkt naar de invoering van Smarter Working in Nederland, ziet ze aan de vooravond van de internationale uitrol wel een aantal lessons learned: “Een belangrijke uitdaging is om goed te blijven samenwerken met HR zodat medewerkers het juiste gedrag blijven vertonen dat past bij Smarter Working. Nu is bij het in dienst treden van nieuwe medewerkers wel aandacht besteed aan de afdeling maar te weinig aan het werkplekconcept, de daarbij behorende richtlijnen en de manier waarop we werken. Daar hebben we van geleerd: er wordt binnenkort een internationale werkgroep opgezet, waarbij wij zijn aangesloten, zodat we met elkaar in de organisatie kunnen blijven sturen op gedrag. Nieuwe medewerkers krijgen bij het on-boarden daarnaast ook meer informatie over het werkplekconcept en de manier van werken. Uiteraard is hierbij een workshop voor het management onmisbaar, aangezien Smarter Working ook gevolgen heeft voor de manier waarop een manager zijn team aanstuurt.”

SWP 5 bevat naast het artikel over Vattenfall nog veel meer lezenswaardige artikelen. Wilt u daarom een exemplaar bestellen? Stuur een mail naar info@smartwp.nl. U krijgt het exemplaar dan toegestuurd.

Leest u SWP liever digitaal? Click dan hier voor een doorbladerbare PDF.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven