Efficiëntere gebouwbenutting en betere employee experience

Efficiëntere gebouwbenutting en betere employee experience

ADP Nederland wil komend jaar in het nieuwe pand komen tot efficiëntere gebouwbenutting, maar bovenal tot een betere employee experience. In het zojuist verschenen Smart WorkPlace 5 leest u hoe ADP dit wil aanpakken.

ADP Nederland is op dit moment gevestigd in twee kantoren in regio Rotterdam, waarvan één in eigendom en één gehuurd, naast één locatie in Amsterdam. Volgend jaar zomer zullen deze twee vestigingen worden samengevoegd in het eigen pand van ADP Nederland, waarbij tegelijkertijd een state-of-the-art nieuw werkplekconcept zal worden geïntroduceerd. Jordi de Hek, International Facilities Manager bij ADP Nederland, vertelt over deze ingrijpende stap die niet alleen moet leiden tot een efficiëntere gebouwbenutting, maar bovenal tot een betere employee experience.

Volgens De Hek was er een dubbele aanleiding om alle in de Maasstad gevestigde afdelingen van ADP Nederland onder één dak te brengen: een expirerende huurovereenkomst én de wens om de interne samenwerking en interactie te verbeteren. “Het was tevens een logisch momentum om eens kritisch naar het werkplekconcept te kijken.” ADP Nederland ging niet over een nacht ijs. Zo liet ADP Nederland eerst een tevredenheidsonderzoek onder alle gebouwgebruikers uitvoeren, waarbij tevens de behoeften van de individuele gebruikers in kaart werd gebracht. Daarnaast vond er gedurende twee weken een bezettingsgraadonderzoek plaats om de daadwerkelijke gebouwbezetting vast te stellen. De Hek: “Ook hebben we een hele serie key leadership sessies georganiseerd met het management, maar ook sessies met de medewerkers van ADP Nederland om goed zicht te krijgen op de cultuur van het bedrijf. Dat alles samen heeft geleid tot een tailor made werkplekstrategie die vorig jaar is afgerond.”

Bij het bepalen van die ‘ruimtelijke fit’ in het gebouw werd veel verder gegaan dan gebruikelijk. Zo werd gekeken hoe mensen door het gebouw bewegen, welke taken ze uitvoeren, welk type werkzaamheden worden verricht door welk type mensen, en wat die mensen specifiek nodig hebben. De Hek gelooft dat werkpatroon, mobiliteit en interactie een steeds dominantere rol gaan spelen in werkplekomgevingen. “Werk is niet meer een plek waar je naar toe gaat, maar de activiteit die je doet.”

In aanloop naar de samenvoeging volgend jaar is binnen ADP Nederland inmiddels een proces van change management gestart, waarbij ook de HR- en IT-afdelingen intensief bij zijn betrokken. Gedurende dit proces vindt er tevens een prevalidatie van het nieuwe werkplekconcept plaatst, in het kader waarvan door middel van smart building technology data worden verzameld over de bezetting en de benutting van de huidige werkplekken in het gehuurde kantoor. De technologie die daarvoor wordt ingezet wordt geleverd door Smart WorkPlace partner Spacewell.

Uiteindelijk zal het nieuwe hoofdkantoor van ADP Nederland een smart building worden, dat aan alle Rotterdamse werknemers een fijne werkplek biedt, in een gezonde verdeling van mensen over het gebouw, zegt De Hek. “ADP Nederland is een betrokken werkgever met hoogopgeleide en betrokken medewerkers waar we zuinig op willen zijn”, zegt hij. “Een moderne, gezonde en prettige werkomgeving is dan key, zeker ook voor het aantrekken van nieuw talent.”

SWP 5 bevat naast het artikel over ADP nog veel meer lezenswaardige artikelen. Wilt u daarom een exemplaar bestellen? Stuur een mail naar info@smartwp.nl. U krijgt het exemplaar dan toegestuurd.

Leest u SWP liever digitaal? Click dan hier voor een doorbladerbare PDF.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven