SURF verkent mogelijkheden IoT op campus

In de coöperatie SURF werken onderwijs- en onderzoeksinstellingen samen aan ICT-voorzieningen en -innovatie om de kansen van digitalisering ten volle te benutten. Onlangs stelde SURF een verkenning op over IoT op de campus.

SURF wil samen met de kennisinstellingen in Nederland Internet of Things (IoT)-toepassingen specifiek voor onderwijs en onderzoek ontwikkelen. Zo kan onderwijs meer gepersonaliseerd en flexibeler worden ingericht, onderzoek verbeterd en het smart campus concept verder worden uitgewerkt.

Uitdagingen

Een grote uitdaging is dat zowel voor IoT-sensoren, IoT-netwerk als voor de IoT-datainfrastructuur de huidige markt een verscheidenheid aan mogelijkheden biedt. De protocollen evolueren snel. Er zijn nog steeds veel niet-interoperabele IoT-technologieën en ‘Internet of Things’ en ‘IoT-platforms’ blijven containerconcepten. SURF vindt dat een IoT-platform moet zorgen voor een uitbreidbare middleware-laag, die het mogelijk maakt om gegevens van verschillende sensoren op te halen en te bewerken.

Verkenning

In ‘IoT on campus; infrastructure and platform choices for the surf community’ staan enkele voorbeelden van IoT-pilots die in Nederland en elders zijn uitgevoerd. Ook bevat het een overzicht van de opties voor netwerkprotocollen en IoT-dataplatforms. En er worden enkele mogelijkheden voor SURF en de bij SURF aangesloten instellingen besproken.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven