Duurzame catering: plantaardig wordt het nieuwe normaal

 

Duurzame catering: plantaardig wordt het nieuwe normaal

Bij catering wordt plantaardig steeds meer het nieuwe normaal. Smart WorkPlace partner ISS Facility Services legt uit hoe de zgn. ‘eiwittransitie’ werkt.

Wat is de eiwittransitie?

Met eiwittransitie wordt de overstap van dierlijke (eiwit)producten naar plantaardige alternatieven bedoeld. Cruciaal daarin is de afweging om bewuster bezig te zijn met vleesconsumptie. Achterliggende gedachte is dat we met minder vlees af kunnen dan we nu consumeren. Daarbij is er de toenemende discussie over de footprint van (intensieve) veeteelt en het gebrek aan voldoende resources op een toenemende wereldbevolking te voeden.

De alternatieven worden gezocht in minder intensief, minder maatschappelijke en ecologische impact en meer alternatieven voor dierlijke eiwitten. Een transitie betekent dat het geleidelijk moet gaan. Een langzame overgang. Binnen de catering betekent dat inzicht bieden aan de gast. Dat gebeurt langs twee routes. Route 1 is het tonen van de werkelijke prijs (True Pricing) van een product of gerecht en route 2 is het assortiment. De routes kunnen parallel aan elkaar lopen en beiden leiden tot het nieuwe normaal.

Route 1: True Pricing

We bespraken in een eerder artikel het concept achter True Pricing en de eerste resultaten van een experiment op cateringlocaties bij ministeries. True Pricing dient twee doelen. Het eerste doel is het inzichtelijk maken van de ecologische en maatschappelijke prijstoeslag op een product. Het tweede doel is het vergelijkbaar maken van producten en de plantaardige of duurzame alternatieven voor die producten.

Route 2: Assortiment

Dan komen we weer terug op het assortiment (route 2). Het heeft geen zin om het gehele assortiment plantaardig te maken. Daarmee wordt de keuze ingeperkt en ontstaat het risico dat gasten voor hun aankopen buiten het bedrijfsrestaurant kijken. Een verandering opleggen, leidt tot weerstand.

Door alternatieve producten of gerechten aan te bieden, naast het reguliere assortiment, wordt de keuzevrijheid niet ingeperkt en kan de gast zelf kiezen voor traditioneel of het plantaardige alternatief. Gasten kunnen dan zelf kiezen of en welke plantaardige alternatieven ze proberen en in eigen tempo de transitie in gaan. Totdat plantaardig en duurzaam het nieuwe normaal is.

True Pricing & plantaardig

Naast de eerder beschreven drie groepen in acceptatie van True Pricing is eenzelfde driedeling terug te vinden in de acceptatie van plantaardig. De early adopters zijn blij dat een bedrijfsrestaurant zich ‘eindelijk’ aansluit bij hun waarden. De grote middenmoot zal door de keuzevrijheid af en toe kiezen voor plantaardig. Wellicht zelfs in toenemende mate. Daar zal True Pricing een nudge effect kunnen hebben. Dan is er nog een groep die (voorlopig) kiest voor het traditionele product. Het is daarbij gemakkelijk om te concluderen dat deze groep ook niet gevoelig is voor de prijsopslag voor milieueffecten en maatschappelijke effecten. Die conclusie is niet te trekken met de beschikbare informatie uit de pilots en experimenten van de afgelopen maanden bij de cateringlocaties van Alley’s bij de verschillende ministeries. Wel zijn de ministeries dusdanig tevreden dat er nu de ambitie is om dit bij alle ministeries door te voeren. ISS werkt met alle plezier aan het realiseren van deze ambitie voor 2020.

Delen:

Meer nieuws

<span>Gastvrijheid begint met persoonlijke aandacht</span>

Gastvrijheid begint met persoonlijke aandacht

maandag 3 november

Wat maakt een werkplek gastvrij? HEYDAY Hospitality en Markteffect hebben om een antwoord op deze vraag te krijgen een representatief ...

Lees meer

Klimaattop Gebouwde Omgeving officieel UITVERKOCHT!

Klimaattop Gebouwde Omgeving officieel UITVERKOCHT!

vrijdag 31 oktober

Met overweldigend enthousiasme vanuit de sector is de Klimaattop GO officieel uitverkocht! Er is een wachtlijst voor als ...

Lees meer

WorkPlace Xperience 20-21 mei 2026: Balance@Work

WorkPlace Xperience 20-21 mei 2026: Balance@Work

vrijdag 31 oktober

De werkomgeving verandert snel door het hybride werken, digitalisering, gezondheid, duurzaamheid en flexibiliteit. Balans ...

Lees meer

DESQUE nieuwe partner Smart WorkPlace

DESQUE nieuwe partner Smart WorkPlace

woensdag 29 oktober

Met de slogan 'Rethink your office' begeleidt DESQUE organisaties bij het realiseren van werkomgevingen die kloppen: plekken ...

Lees meer

SWP Talks #70: Ondernemend samenwerken

SWP Talks #70: Ondernemend samenwerken

woensdag 29 oktober

In de 70ste podcast van SWP Talks vertellen Yvon Olof-van Diemen van de provincie Noord-Holland en Tom de Been van Facilicom ...

Lees meer

Provincie Gelderland nieuwe partner SWP

Provincie Gelderland nieuwe partner SWP

maandag 27 oktober

Farlon Hubner, beleidsadviseur Facilitaire Dienstverlening bij de provincie Gelderland, licht de aansluiting bij Smart WorkPlace ...

Lees meer

Genomineerden CBRE Sustainability Award bekend

Genomineerden CBRE Sustainability Award bekend

vrijdag 24 oktober

Koplopers die vandaag het verschil maken in vastgoedverduurzaming moeten vaker in de schijnwerpers komen te staan. Dat is ...

Lees meer

Werk mee aan een toekomstbestendige zorgsector

Werk mee aan een toekomstbestendige zorgsector

vrijdag 24 oktober

Door de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 te ondertekenen, draag je bij aan de zorg van de toekomst: duurzaam, gezond en veerkrachtig. ...

Lees meer

PLEQ nieuwe partner van Smart WorkPlace

PLEQ nieuwe partner van Smart WorkPlace

donderdag 23 oktober

Adil Ayi speelt met PLEQ in op de mogelijkheden van sensortechnologie en data voor de toekomstige werkomgeving. Blij is ...

Lees meer

Marts Projecten nu ISO 9001 gecertificeerd

Marts Projecten nu ISO 9001 gecertificeerd

donderdag 23 oktober

Mick Schmale is trots dat Marts Projecten het ISO 9001 certificaat heeft verkregen. "Het kostte tijd en focus om processen ...

Lees meer

Het slimme kantoor: van tools tot beleid

Het slimme kantoor: van tools tot beleid

dinsdag 21 oktober

In een moderne hybride werkomgeving zijn reserveringstools onmisbaar geworden. 

Lees meer

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

maandag 20 oktober

Herken je dat? Een vergadering die moeizaam op gang komt omdat het scherm niet werkt, de microfoon hapert of de verbinding ...

Lees meer

<span>Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk</span>

Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk

vrijdag 17 oktober

Voor Mérieux NutriSciences | Blonk begeleidde Marts Projectmanagement het volledige herhuisvestingstraject, ...

Lees meer

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking met IFM

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking ...

donderdag 16 oktober

Een volledig geïntegreerd IFM-model waar alle facilitaire diensten zijn ondergebracht bij één partner. ...

Lees meer

<span>Recensie van het boek Work + Life  </span>

Recensie van het boek Work + Life  

woensdag 15 oktober

"Laat je uitdagen via het integrale of holistische perspectief." Met deze oproep uit ‘Work+Life’ sluit Michaël ...

Lees meer

Werkgeluk begint bij de juiste plek

Werkgeluk begint bij de juiste plek

dinsdag 14 oktober

Het versterken van verbondenheid, motivatie en kwaliteit van werken is een urgent onderwerp in de hybride werkomgeving. ...

Lees meer

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

maandag 13 oktober

Roel Geenen van Veldhoen+Company schreef een blog over het kantoor als gedragsarchitect. Hoe ruimte, ritme en rituelen het ...

Lees meer

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

vrijdag 10 oktober

Op 1 oktober organiseerden Tarkett en Smart WorkPlace het event 'Op locatie' bij het Koning Willem I College in Den Bosch. ...

Lees meer

Campus Day 2025 groot succes!

Campus Day 2025 groot succes!

donderdag 9 oktober

Dinsdag 30 september 2025 werd de 6e editie van Campus Day gehouden in Amsterdam UMC. Het thema was 'De campus in transitie'. ...

Lees meer

<span>CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening met technologie en data</span>

CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening ...

donderdag 9 oktober

Dit najaar leggen CONTRAST Facility + Hospitality en GRIP Facility de focus op het stimuleren van facilitaire processen ...

Lees meer

Terug naar boven