‘De toegevoegde waarde van Madaster’

‘De toegevoegde waarde van Madaster’

Een Madaster registratie kan – direct of indirect – waarde creëren voor zowel de zakelijke- als particuliere bouw. Hoe? Dat legt Sander Beeks, Business Support bij Smart WorkPlace partner Madaster uit in deze blog.

In een traditionele economie schrijven organisaties hun vastgoed in bijvoorbeeld twintig of dertig jaar af naar nul. Vervolgens komen daar ook nog eens sloopkosten bij, waarvoor een bepaald bedrag wordt gereserveerd. Door inzicht te verkrijgen in de reële en restwaarde van de materialen van uw vastgoed hoeft er niet meer afgeschreven te worden naar nul, maar naar de restwaarde van het gebouw. “Mag dit wel van de accountant?” hoor ik u denken. Uit het ‘C8: Van vastgoed naar Losgoed’ onderzoek van Deloitte in samenwerking met acht grote partijen uit verschillende sectoren wordt duidelijk dat inzicht in de hergebruikwaarde van materialen voor vastgoedeigenaren een financiële prikkel kan zijn om met circulair bouwen aan de slag te gaan. De potentie van deze ontwikkeling wordt nog eens onderstreept door het rapport van Arup en de Ellen MacArthur Foundation waarin circulaire business modellen in de bouw worden uitgelicht. Wel zijn er verschillen tussen sectoren waardoor het voor de een aantrekkelijker is dan de ander. Een verdieping van het onderzoek wordt momenteel gedaan om ook restwaarde van een aantal producten mee te nemen. 

Voorkom kosten door kennis over uw vastgoed

Door actuele kennis en direct inzicht in de materialen, producten en elementen in uw vastgoed kunnen op verschillende manieren kosten worden bespaard. Denk aan informatie over uw dakconstructie die direct beschikbaar is bij een lekkage of informatie over de brandveiligheid van bepaalde materialen die altijd voorhanden is, ook als u niet de eerste eigenaar van het object bent. 

Wat te denken van de kosten die voorkomen hadden kunnen worden, als de locatie van asbest bij de bouw netjes was gedocumenteerd. Niemand kent de toekomst, maar door in kaart te brengen welke materialen en producten we gebruiken, kunnen we ons voorbereiden op de toekomst.

Een breed scala aan mogelijkheden

Bij Madaster zijn ondertussen ongeveer 50 partners aangesloten en daar komen iedere maand nieuwe partners bij. Een breed scala aan partijen die u kunnen ondersteunen bij het registreren van uw vastgoed in Madaster of u toegevoegde waarde bieden op basis van een registratie. Van bouwbedrijven tot (circulaire-) adviesbureaus en van architecten tot subsidieadviseurs. Ieder met zijn eigen expertise, verbonden in het Madaster partnernetwerk. Bekijk het volledig overzicht van al onze partners

Het financiële aspect van circulair bouwen is geen beperking, maar biedt kansen!

Zo zijn er dus verschillende manieren waarop een Madaster registratie – direct of indirect – waarde kan creëren voor zowel de zakelijke- als particuliere bouw. We moeten het financiële aspect van circulair bouwen niet meer zien als een beperking, maar juist als een mogelijkheid! Alleen zo bouwen we samen aan de wereld van morgen. Wij kijken – juist in deze tijd – naar de toekomst. Doet u mee?

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven