Een optimaal klimaat voor half rond glazen kantoorgebouw

Een optimaal klimaat voor half rond glazen kantoorgebouw

Het Rijksvastgoedbedrijf kocht in Zoetermeer een bestaand pand om het RIVM-regiokantoor West te huisvesten. Smart WorkPlace partner Alklima leverde het energiezuinige Mitsubishi Electric City Multi VRF R2-systeem.

Technisch adviesbureau Booms & Kuipers schreef het bestek voor de renovatie en Van Dorp Installaties Rotterdam nam de uitvoering ter hand. De bedrijven lichten hieronder hun keuze voor het systeem toe.

De magazijnruimte op de begane grond vormt een ideale combinatie met de kantoorruimte op de begane grond en eerste verdieping. Vanuit dit magazijn ontvangen onder meer consultatiebureaus en GGD-en de vaccins tegen besmettelijke infectieziekten. Denk aan bijvoorbeeld de DKTP-Hib-HepB vaccinatie voor baby’s en de HPV-vaccinatie voor tieners. Het bestaande gebouw uit 1990 had ook een aantal bouwkundige, installatietechnische en bouwfysische uitdagingen. Het pand was duidelijk met een beperkt budget gebouwd. Dat uitte zich onder meer in de geringe hoogtes van de systeemplafonds en in beschikbare montagehoogtes boven de systeemplafonds. De verwarming bestond uit twee gasketels met radiatoren voor het kantoorgedeelte, en twee luchtverwarmers in het magazijn. De koeling was beperkt tot enkele splitsystemen, en er waren al helemaal geen ventilatievoorzieningen.

Individueel conditioneren

De halfronde glazen gevel van het kantoorgedeelte zorgt ervoor dat de buitentemperatuur en zoninstraling grote invloed hebben op het binnenklimaat. Vooral ook omdat de gevel niet optimaal is geïsoleerd: een volledige upgrade van de gevel is om budgettaire- en planning technische redenen niet opgepakt. Wel is de beglazing in de gevel vervangen door hr++ beglazing. “Zeker in het voor- en naseizoen, en die worden in Nederland steeds langer, verschilt de comfortbehoefte behoorlijk tussen de verschillende ruimtes, afhankelijk van hun oriëntatie”, aldus Ruurd de Vries van Booms & Kuipers technisch adviesbureau b.v. De keuze voor een City Multi-systeem van Mitsubishi Electric was dan ook snel gemaakt. “Deze warmtepomp maakt het mogelijk om warmte en koude uit te wisselen zonder toevoeging van elektrische energie. Gelijktijdig, dus elke ruimte kan individueel worden geconditioneerd. Bovendien zorgt technologie ervoor dat het systeem heel snel voldoet aan het gevraagde comfort. Tot slot was de renovatie het ideale moment om de knop om te zetten naar een all electric configuratie, samen met de pv-panelen op het dak, in aansluiting op de duurzaamheidsdoelstellingen van de rijkoverheid.”

Unieke technologie

Installatietechnisch waren er enige hindernissen van bouwkundige aard. De geringe hoogte van de systeemplafonds bood wel ruimte voor de koelleiding, maar het kanaalwerk leidde Van Dorp Installaties Rotterdam over het dak. Op zowel de begane grond als de verdieping kwam een City Multi-systeem. Beide installaties werden bewust niet gekoppeld, zodat bij onderhoud altijd één systeem in bedrijf blijft. “Het grootste deel van de installaties die wij jaarlijks leveren zijn van Mitsubishi Electric”, vertelt Johan Baas van Van Dorp. “Het is een heel betrouwbaar merk, we hebben een prettig relatie met importeur Alklima, de systemen werken fijn voor de monteurs, en onze meet- en regelcollega’s lezen gemakkelijk gegevens uit.”

Het unieke aan dit klimaatsysteem is de energieverdeler; de BC-controller. Deze intelligente verdeler verbindt de buiten-unit met de binnen-units en zorgt voor de warmte-uitwisseling tussen het koudemiddel in het buitencircuit en het water in het binnencircuit. Andere systemen vragen om een koelleiding met heel veel verbindingspunten, maar dankzij de BC-controller hoeft alleen van elke unit naar de BC-verdeler te worden aangelegd. “Dat scheelt veel leidingwerk en per aftakking kan koelen of verwarmen worden ingesteld om optimaal te voldoen aan de wens van de gebruiker. Bovendien kan de BC-controller worden uitgebreid, handig als er in de toekomst bijvoorbeeld een deel van het magazijn alsnog als kantoor wordt gebruikt.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven