Medewerkers mentaal gezond houden

Hoe houd je medewerkers mentaal gezond? Zorgverzekeraar ONVZ heeft Helder voor de Geest gelanceerd, een serie video’s vol handige tips en tricks van experts. In deel 2 aandacht voor leidinggeven op afstand.

In de aflevering over leidinggeven komen Age-Pieter Kamermans, manager Customer Contact Center bij ONVZ en leidinggevende voor zo’n 140 medewerkers, en Leo Wijnsma, directeur van TIGRA, aan het woord.

Kamermans vertelt onder meer dat door corona de Employee Net Promotor Score – de mate waarin medewerkers aanbevelen om voor de organisatie te werken – is toegenomen omdat er meer communicatie is. Hij beveelt daarom leidinggevenden aan om zolang er – deels of geheel – nog wordt thuisgewerkt een extra stapje te zetten op het gebied van communicatie.

Volgens Wijnsma toont de coronacrisis ook aan dat de leidinggevenden over nieuwe skills moesten beschikken. “In het begin moest hij een beetje directief zijn om kaders te kunnen schetsen voor thuiswerken. Nu het langer duurt, worden softere skills zoals het kunnen bereiken van medewerkers en veiligheid creëren steeds belangrijker. Daarbij moet een leidinggevende bij het aansturen op afstand aandacht hebben voor de menselijke aspecten.” Kamermans: “Dat vraagt inlevingsvermogen en net iets meer doorvragen over hoe het met de medewerker gaat.”

Wijnsma onderkent dat het omschakelen in leiderschapsstijl lastig is. “Daarbij is bewustwording de eerste stap en het willen investeren in je eigen kwaliteiten de tweede.” Volgens Kamermans is die bewustwording er nog onvoldoende, omdat iedereen nog lerende is.

Het risico van thuiswerken is dat de werk-privébalans verstoord raakt. Kamermans adviseert leidinggevenden om daarin het goede voorbeeld te geven. “Daarbij kun je bijvoorbeeld benoemen wat je zelf doet om fit en gezond te blijven. En je kunt besluiten om ’s avonds geen mails te versturen.

Wijnsma adviseert leidinggevenden om hun teams erbij te betrekken bij wat nodig is.

De eerste video van Helder voor de Geest ging over thuiswerken. Klik hier om deze te bekijken. Daarin wordt aandacht besteed aan vragen als: Wat zijn de uitdagingen van thuiswerken en wat zijn nu juist de voordelen? Hoe komt u erachter welke medewerkers het moeilijk hebben op dit moment? Waar moet u op letten, wat hebben ze nodig?

Binnenkort komt er ook een derde video, met als onderwerp Bevlogenheid. Daarin komt aan de orde hoe u stress en burn-out bij uw medewerkers kunt voorkomen. En wat u kunt doen om de bevlogenheid van uw medewerkers te vergroten. 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven