Eerste businesspark met materialenpaspoort

Eerste businesspark met materialenpaspoort

Als eerste businesspark ter wereld is Schiphol Trade Park in Hoofddorp, een ontwikkeling van SADC, opgeleverd met een materialenpaspoort van Smart WorkPlace partner Madaster.

Aannemer KWS verzorgde de complete aanleg van de infrastructuur op het bedrijventerrein en daarmee ook de inschrijving bij Madaster. Door Schiphol Trade Park op te leveren met een Madaster materialenpaspoort faciliteert KWS het behoud van waarde van het businesspark door informatie over te dragen naar de toekomst. Het Madaster materialenpaspoort is een database waarin de identiteit van een bouwwerk, object of kunstwerk en de onderliggende materialen zijn opgeslagen, met als doel het zorgvuldig gebruik van grondstoffen te stimuleren en daardoor afval en verspilling tegen te gaan. 

Circulaire voorbeelden

Een mooi voorbeeld van de gebruikte circulaire producten die in het paspoort te vinden zijn, zijn de biobased bestratingsmaterialen waarin miscanthus (olifantsgras) is verwerkt en het 100% gerecyclede asfalt, geproduceerd in het HERA-System van KWS. Zo zorgt KWS ervoor dat het businesspark niet alleen nu, maar ook zeker in de toekomst circulair is en blijft. Een mooie bijdrage aan de duurzame ambities van zowel KWS als SADC, dat Schiphol Trade Park tot het meest duurzame en innovatieve businesspark van Europa wil maken.

“Samen met KWS en SADC toont Madaster aan dat een materialenpaspoort voor een geheel businesspark mogelijk is. Een mooi resultaat waarbij SADC als opdrachtgever en KWS als duurzame bouwer de materialen in Schiphol Trade Park voor toekomstig gebruik veiligstellen. Naast paspoorten voor gebouwen is dit voor Madaster een eerste stap naar materialenpaspoorten voor infrastructuur werken. Dit mooie project verdient een vervolg naar bredere toepassing!”, aldus directeur Martijn Oostenrijk van Madaster.

Madaster materialenpaspoort

Het Madaster materialenpaspoort geeft, naast stimulans van (her)gebruik van grondstoffen en het verminderen van afval en verspilling inzicht in de wijze waarop materialen zijn verwerkt, demontabel zijn, wat de marktwaarde én de toekomstige restwaarde is en de mate van circulariteit. Met deze informatie kunnen de gebruikte materialen bij het einde van de levensduur van het gebouw, object of kunstwerk en de gebruikte producten gemakkelijker hoogwaardig worden hergebruikt.

Madaster, waar het materialenpaspoort onderdeel van is, is een publiek platform voor de hele vastgoedwereld. Dit geeft iedereen de mogelijkheid er gebruik van te maken om zo samen materialen hoogwaardig te hergebruiken en eenvoudig te kunnen onderhouden. KWS en SADC zien Madaster als een waardevolle schakel in het werken aan een toekomstbestendige en circulaire samenleving. KWS werkt inmiddels voor veel projecten met het Madaster materialenpaspoort. 

Op de foto: V.l.n.r. Martijn Oostenrijk (directeur Madaster Services), Rob de Wit (projectmanager gebiedsontwikkelaar & coördinator Schiphol Trade Park bij SADC), Frank Groot (directeur KWS Infra Amsterdam-Utrecht).

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven