Circulair met blik

5 min

 

Circulair met blik

Bij circulair dacht Roel Wever van Smart WorkPlace partner CFP Green Buildings niet direct aan blikverpakkingen. Dat is anders na zijn interview met Tony Veer, eigenaar van The Box.

The Box levert blikverpakkingen voor het hogere segment, zoals blikjes met kruiden, koffieblikken, promotieverpakkingen en bewaarblikken zoals koektrommels. The Box is niet alleen marktleider in de Benelux ten aanzien van standaard en stock blikken, ze leveren ook aan merken als Mentos, Kiwi en La Place.

Blikverpakkingen

Direct na het eerste contact met directeur en eigenaar Tony Veer werd Roel Wever enthousiast over zijn bedrijf en het product: Blikverpakkingen. Wat is daar nu spannend en duurzaam aan, zou je denken? Maar zoals zo vaak zit er achter iedere onderneming een ondernemer met een bijzonder verhaal. En in dit geval een ondernemer met een drive om de wereld elke dag een stukje beter te maken.

Blik één van de meest recyclebare verpakkingsmaterialen

Blik wordt gemaakt van staal en wordt gesmolten met grote hoeveelheden energie. Dat klinkt niet echt duurzaam. Maar doordat in Nederland 96% van het blik uit afval wordt gevist met magneten en oneindig kan worden hergebruikt voor andere verpakkingen of producten, zijn voor die producten geen nieuwe grondstoffen nodig. Daarmee is blik een van de meest recyclebare verpakkingsmaterialen op dit moment.

Blik draagt op 4 manieren bij aan beperking van grondstoffengebruik en CO2:

  • Blik wordt voor 96% uit het afval gescheiden en is oneindig recyclebaar;
  • Door betere verpakkingen (lucht en licht dicht), blijft voedsel langer goed en is er minder voedselverspilling;
  • De verpakkingen worden binnen een huishouden lang gebruikt in plaats van weggegooid (denk aan koffie en koek blikken die lang meegaan);
  • Door nieuwe technieken is er tot 30% minder materiaal nodig voor dezelfde verpakking ten opzichte van 10 jaar geleden.

Van duurzaam verpakkingsmateriaal naar duurzaam bedrijfspand

The Box gaat verder dan alleen de productie van duurzaam verpakkingsmateriaal. Inmiddels is het kantoorpand bijna energieneutraal. Het pand van The Box is in 2009 door henzelf neergezet. “Vanuit de Gemeente waren er enkele voorwaarden gesteld waar ik zelf niet op zou zijn gekomen, zoals een soort kratten systeem om hemelwater op te vangen. Daarmee wordt de belasting op het riool verlaagd. De aannemer gaf ons ook enkele mogelijkheden om te verduurzamen, die ik zelf niet had bedacht.”, zegt Veer. Een aantal jaren later heeft CFP, in samenwerking met de Gemeente Apeldoorn advies gegeven over de mogelijkheden om het pand verder te verduurzamen. “Op basis hiervan hebben we maatregelen zoals LED-verlichting en warmteterugwinning op de agenda gezet. Ook dat hadden we zelf niet bedacht en zeker niet kunnen onderbouwen met een positieve businesscase.”

Externe invloeden belangrijk in slag naar duurzaamheid

Externe invloed van een bouwer, aannemer of gemeente blijkt dus belangrijk in de slag naar duurzaamheid. Veer antwoordt bevestigend: “Dat klopt, als ondernemer focus je je in eerste instantie op de locatie en de functie van het gebouw voor het primaire proces van de onderneming. Werkplekken voor medewerkers en de uitstraling van het gebouw zijn daarbij belangrijk. Adviezen van experts geven je vervolgens een bredere blik.”

Opleidingen van dochters inspireren Veer om kritisch naar footprint bedrijf te kijken

Veer is in de ogen van Wever een echte duurzame ondernemer. Maar is dit altijd zo geweest? “Nee, heel eerlijk ben je als ondernemer op de eerste plaats bezig met ondernemen. Duurzaamheid is iets wat je je vroeger moest kunnen veroorloven.” Maar hoe zit dat nu dan? ”Sinds mijn dochters studeren en er op hun opleiding over de CO2-footprint van toeristen wordt gesproken, gaan de gesprekken bij ons thuis hier natuurlijk ook over. Dat inspireert mij om ook kritisch naar mijn eigen bedrijf en footprint te kijken. Ook spar ik veel met andere ondernemers en met mijn fiscalist. Ik merk dat ik veel inspiratie haal uit het sparren met mede-ondernemers.”

Een duurzaam bedrijf, met duurzame relaties

In zijn gesprek met Veer merkt Wever op dat niet alleen de producten en het bedrijfspand duurzaam zijn aan The Box. Er ligt veel focus op duurzame relaties. Hoe zit dat precies? “Duurzame relaties zijn voor mij erg waardevol. Dat gaat over relaties met medewerkers die hier al lang werken, klanten waar we al meer dan 10 jaar mee werken en onze leveranciers. Dat is voor mij een duurzaam bedrijf.” In de paar ontmoetingen met Veer en het bedrijf, ademt het bedrijf de sfeer van een familiebedrijf. Veer heeft het bedrijf destijds met hulp van zijn vader overgenomen. Toen zijn vader vorig jaar overleed, was dat dan ook een zware klap voor Tony. “Maar ik ben iemand die vooruit blijft kijken en heb tegen mijzelf gezegd, ‘kom op en ertegenaan’ en dat is ook de mentaliteit van dit bedrijf.”

Blik vooruit

En vooruitkijken doet hij dan ook. “In mijn werk wil ik elke dag met plezier aan de slag gaan, samen met mijn collega’s. Ik wil mijzelf en het bedrijf blijven ontwikkelen. Wat dat betreft zie ik dat mijn ontwikkeling en de ontwikkeling van het bedrijf samen komen. Zoals nu: ik oriënteer mij meer op de mogelijkheden van online, mede door Covid-19, waardoor de fysieke contacten minder zijn geworden. Maar ook online marketing, waar ik mijzelf dan ook weer in verdiep en uitdaag. Voor het product zie ik dat de positie in verpakkingen in het hogere segment erg sterk is, mede door het duurzame karakter.”

Kansen naar circulair

Om de cirkel rond te maken, zou het blik eigenlijk keer op keer hergebruikt moeten kunnen worden voor hetzelfde product. Óf we moeten voorkomen dat we het weggooien. “Daar zie ik nog veel groeikansen en nieuwe toepassingsmogelijkheden voor onze producten”. Bijvoorbeeld het hervullen van een koffieblik of theedoos, granola of havermout. Dat scheelt veel verpakkingsmateriaal en de producten blijven langer goed. En het blik wordt steeds hergebruikt. Voor de retailer betekent dit vaak terugkerende klanten. Kortom een mooie business case om verder over na te denken.”

Gasloos gebouw

En voor het gebouw, welke mogelijke stappen voor verdere verduurzaming staan gepland? ”Ik ben nu aan het kijken of ik nog PV-panelen op het dak kan leggen of dat ik het dakoppervlak ter beschikking stel aan andere bedrijven hier in de buurt. Maar de suggestie van CFP dat het mogelijk is om – naast het kantoor – ook met het magazijn gasloos te worden, spreekt mij ook erg aan. Dat wil ik wel verder onderzoeken.”

Delen:

Meer nieuws

Het slimme kantoor: van tools tot beleid

Het slimme kantoor: van tools tot beleid

dinsdag 21 oktober

In een moderne hybride werkomgeving zijn reserveringstools onmisbaar geworden. 

Lees meer

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

Whitepaper: Zo creëer je een toekomstbestendige vergaderruimte

maandag 20 oktober

Herken je dat? Een vergadering die moeizaam op gang komt omdat het scherm niet werkt, de microfoon hapert of de verbinding ...

Lees meer

<span>Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk</span>

Herhuisvestingstraject Mérieux NutriSciences | Blonk

vrijdag 17 oktober

Voor Mérieux NutriSciences | Blonk begeleidde Marts Projectmanagement het volledige herhuisvestingstraject, ...

Lees meer

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking met IFM

Keune Haircosmetics en ISS Facility Services versterken samenwerking ...

donderdag 16 oktober

Een volledig geïntegreerd IFM-model waar alle facilitaire diensten zijn ondergebracht bij één partner. ...

Lees meer

<span>Recensie van het boek Work + Life  </span>

Recensie van het boek Work + Life  

woensdag 15 oktober

"Laat je uitdagen via het integrale of holistische perspectief." Met deze oproep uit ‘Work+Life’ sluit Michaël ...

Lees meer

Werkgeluk begint bij de juiste plek

Werkgeluk begint bij de juiste plek

dinsdag 14 oktober

Het versterken van verbondenheid, motivatie en kwaliteit van werken is een urgent onderwerp in de hybride werkomgeving. ...

Lees meer

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

Blog: Het kantoor als gedragsarchitect

maandag 13 oktober

Roel Geenen van Veldhoen+Company schreef een blog over het kantoor als gedragsarchitect. Hoe ruimte, ritme en rituelen het ...

Lees meer

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

Neurodiversiteit en de kracht van kleur

vrijdag 10 oktober

Op 1 oktober organiseerden Tarkett en Smart WorkPlace het event 'Op locatie' bij het Koning Willem I College in Den Bosch. ...

Lees meer

Campus Day 2025 groot succes!

Campus Day 2025 groot succes!

donderdag 9 oktober

Dinsdag 30 september 2025 werd de 6e editie van Campus Day gehouden in Amsterdam UMC. Het thema was 'De campus in transitie'. ...

Lees meer

<span>CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening met technologie en data</span>

CONTRAST en GRIP Facility ondersteunen facilitaire dienstverlening ...

donderdag 9 oktober

Dit najaar leggen CONTRAST Facility + Hospitality en GRIP Facility de focus op het stimuleren van facilitaire processen ...

Lees meer

Live talk over Wellbeing als designprincipe

Live talk over Wellbeing als designprincipe

dinsdag 7 oktober

Onder leiding van Gertrude van den Brink gingen Eva Elias, Floris Schoonderbeek, Meggy Smulders en Lieke Genten in op de ...

Lees meer

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

Gezonde werkplekken in de praktijk getest

vrijdag 3 oktober

Een kantoor waar je niet alleen werkt, maar waar je gezondheid en welzijn net zo belangrijk zijn als de prestaties die je ...

Lees meer

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

'Vergaderen anno nu is flexibel, hybride én snel!'

donderdag 2 oktober

Wie zit er nog vijf dagen per week op kantoor? Niemand! De manier waarop we vergaderen is flink veranderd, maar weet jij ...

Lees meer

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

Erik Scherder keynote op YNNO's Summer Experience

donderdag 2 oktober

'Omarm de onzekerheid.' Dat was het thema tijdens de jaarlijkse Summer Experience van YNNO op 18 september. Een thema waar ...

Lees meer

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

Hoe kijk je met een frisse blik naar je eigen kantoor?

woensdag 1 oktober

Hoe kijk je met nieuwe ogen naar het kantoor waar je misschien al jaren komt? In het E-zine nemen Melvin en Suzan Schalkx ...

Lees meer

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

HEYDAY Consultancy organiseert Facilitaire Kennisevent 2025

dinsdag 30 september

HEYDAY Consultancy organiseert op dinsdag 4 november 2025 het Facilitaire Kennisevent 2025, een evenement gericht op facility- ...

Lees meer

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu onmisbaar zijn

Flexibel werken vraagt om leiderschap: waarom kaders juist nu ...

dinsdag 30 september

In het e-zine 'Hybride Werken' nemen Nick en Sep van YNNO je mee in het belang van leiderschap in hybride werken. 

Lees meer

E-zine 'Hybride Werken'

E-zine 'Hybride Werken'

woensdag 24 september

Hybride werken is niet langer een experiment maar de nieuwe realiteit. In deze editie van ons e-zine ontdek je inzichten, ...

Lees meer

Grootschalige studie Werkwereld 2025

Grootschalige studie Werkwereld 2025

maandag 22 september

Hybride werken is blijvend, maar het fysieke kantoor krijgt een nieuwe betekenis. Uit het rapport Werkwereld 2025 – ...

Lees meer

Slimme inzameling in professionele keukens

Slimme inzameling in professionele keukens

vrijdag 19 september

In de Nederlandse restaurants en catering wordt jaarlijks zo’n 83 miljoen kilo voedsel verspild, blijkt uit cijfers ...

Lees meer

Terug naar boven