Gezond werken op de thuiswerkplek

Gezond werken op de thuiswerkplek

Welke factoren helpen medewerkers om gezond te werken op de thuiswerkplek? Daarover spreekt Christoph van Oldershausen van Movement24 op 5 november tijdens ISS Innovation Day 2020.

Veel bedrijven hebben hun medewerkers de afgelopen maanden geheel of voor een groot deel van de tijd naar hun thuiswerkplek gestuurd. Veel medewerkers moesten een nieuwe werkomgeving creëren, waarbij ze zowel gezond als productief moesten blijven en zich tegelijkertijd nog onderdeel van het team moesten blijven voelen.

Natuurlijk biedt thuiswerken of op afstand werken veel voordelen. Zo kun je meer je eigen dagindeling bepalen en houd je tijd over omdat je niet meer elke dag van huis naar werk heen en weer hoeft te pendelen. Al deze voordelen voelen echter alleen positief aan wanneer thuiswerken je eigen keus is en niet als het een keuze is die je moet accepteren.

Gedurende de laatste maand hebben we een aantal sleutelfactoren geidentificeerd die medewerkers helpen om gezond en gefocust blijven wanneer ze thuiswerken of werken in hybride werkmodellen.

De opzet van de thuiswerkomgeving

Je thuiswerkomgeving moet aan hoge standaarden voldoen wat betreft werkplekergonomie. Dat betekent dat met een laptop op de bank werken voor niet meer dan 1 of 2 uur per dag een optie is. Als je daarnaast geen eigen kamer hebt voor je werkplek, probeer dan in ieder geval een bewust en visueel zichtbare plek te creëren die een afscheiding vormt van je familie en je privéleven.

Dagelijkse structuur

Als een cruciaal onderdeel van je normale structuur – bijvoorbeeld om acht uur ’s ochtends de deur uitgaan om naar je werk te gaan – verdwijnt, moet je nieuwe structuren creëren voor een goede overgang van werk naar privé en om goed je werkdag te starten. Probeer naar buiten te gaan, schep een luchtje, luister naar een podcast of houd een paar privégesprekken. Zolang het je maar helpt om je klaar te voelen voor de dag.

Gezond leiderschap

Of je nu wel of niet een leidinggevende bent, het is cruciaal dat je in contact blijft en niet teveel mist van de informele gesprekken die normaal gesproken alleen op kantoor plaatsvinden. Ben je ervan bewust dat communicatie veel meer is dan alleen een formeel niveau. Gebruik daarom je lichaamstaal zo veel mogelijk en zet je camera aan als dat kan.

Het full online event ISS Innovation Day 2020 staat volledig in het teken van innovatie en gaat in op relevante thema’s als workplace management, data en technologie, duurzaamheid en gezondheidsmanagement. Geïnteresseerd? Stuur dan een mail naar  communicatie@nl.issworld.com met als subject ‘Ik ben geïnteresseerd in de ISS Innovation Day 2020’. Of kijk hier voor meer informatie over het event.

 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven