Drie inspirerende duurzame gebouwen in het Verenigd Koninkrijk

Drie inspirerende duurzame gebouwen in het Verenigd Koninkrijk

Nederland kent inspirerende duurzame gebouwen. Maar ook aan de andere kant van het Kanaal zijn fraaie voorbeelden, zo laat Smart WorkPlace partner CFP Green Buildings zien.

Duurzaamheid zien we in veel verschillende vormen terug: van circulaire voedselverpakkingen en CO2-neutrale gebouwen tot ecotoerisme. Eerder lichtte CFP Drie opvallende duurzame gebouwen uit in Nederland. Maar aan de andere kant van het Kanaal zien we ook veel inspirerende voorbeelden. In dit artikel belicht CFP er drie uit het Verenigd Koninkrijk.

Kielder Observatory, Northumberland

Op de grens van Engeland en Schotland bevindt zich het Northumberland National Park. Het park is een beschermd natuurgebied met een zogeheten ‘Dark Sky Park’ status. Het is één van de beste plekken in Europa om de Melkweg te aanschouwen. Op een berg in het park is een sterrenwacht, de Kielder Observatory (openingsfoto) gebouwd van waaruit vrij uitzicht is over het beschermde natuurgebied. Het design is het resultaat van een wedstrijd waar 230 architectenbureaus van over de hele wereld op ingeschreven hebben.

Drie inspirerende duurzame gebouwen in het Verenigd Koninkrijk

Het observatorium is gebouwd uit lokale materialen, zoals het hout van Sitka-sparren. Ook is het gebouw volledig zelfvoorzienend; de benodigde energie wordt opgewekt door zonnepanelen en een windturbine van 2,5kW. Hierdoor is er geen aansluiting met het energie netwerk meer nodig. Naast de constructie en energievoorziening is er ook aan andere duurzaamheidsaspecten gedacht, zoals composttoiletten.

Walkie Talkie in Londen20 Fenchurch Street, Londen

In 2010 is in het financiële district een wolkenkrabber gebouwd en dit gebouw kreeg door zijn onderscheidende vorm de bijnaam ‘The Walkie Talkie’. De 300 kW waterstof-brandstofcel wordt ingezet voor verwarming, koeling en elektriciteit en dit was de eerste brandstofcel in een commercieel gebouw. Samen met de 27 MWh aan zonnepanelen heeft het bijgedragen aan het behalen van het BREEAM Excellent certificaat. Het 38-verdiepingen tellende gebouw heeft de grootste verticale tuin van het Verenigd Koninkrijk. Er zijn ongeveer 52.000 planten geplaatst in de ruim 700 vierkante meter grote geveltuin. De meeste verdiepingen huisvesten verschillende bedrijven, maar ook bezoekers kunnen dineren in Londen’s grootste publieke daktuin op de bovenste verdieping.

Drie inspirerende duurzame gebouwen in het Verenigd Koninkrijk

Weetje: In de zomer van 2013 werden temperaturen van 90 tot 120 graden Celsius gemeten op straat rondom de Walkie Talkie. De holle gevel fungeerde als spiegel, waardoor het zonlicht werd geconcentreerd. Hierdoor smolten deurmatten van nabijgelegen winkels. Een verslaggever slaagde er zelfs in om een ei te bakken in een pan die op de grond stond. De permanente luifel die later geplaatst werd, voorkomt vergelijkbare situaties in de toekomst.

BedZED, Londen

BedZED is meer dan een gebouw: het idee voor de eerste grootschalige duurzame community in het Verenigd Koninkrijk werd al in 1997 bedacht. Het project omvat 100 woningen, kantoorruimtes, een school en gemeenschapsvoorzieningen.

Drie inspirerende duurzame gebouwen in het Verenigd Koninkrijk

De opzet van de community maakt het bewoners en gebruikers gemakkelijk om een significant lagere impact op het milieu te hebben met hun levensstijl. De meeste panden worden verwarmd door de warmte van de zon en zijn goed geïsoleerd. Bewoners zijn minder afhankelijk van privéauto’s dankzij goede verbindingen met het openbaar vervoer en de deelauto’s die op het terrein staan. BedZED is een gezondere, gelukkigere plek om te wonen dankzij het vele groen, zoals de sport- en speelvelden.

De benodigde energie om de woning te verwarmen is gemiddeld 88 procent per jaar lager dan die van een doorsnee huishouden in het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer twintig jaar na de oplevering van het project, dient het nog steeds als een opvallend voorbeeld voor nieuwe ontwikkelingen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven