Thuiswerkvergoeding en ouderschapsverlof opvallende punten in Miljoenennota

Thuiswerkvergoeding en ouderschapsverlof opvallende punten in Miljoenennota

Bedrijven kunnen vanaf 2022 werknemers een thuiswerkvergoeding geven. Ook wordt vanaf 2022 betaald ouderschapsverlof voor beide ouders ingevoerd. Beide zaken zijn opgenomen in de Miljoenennota.

Het voorstel voor een thuiswerkvergoeding is opgenomen in het Belastingplan 2022. In de Memorie van Toelichting geeft het kabinet aan dat werkgevers en werknemers hier afspraken over moeten maken. Dit kan gebeuren op basis van inschatting. Als een werknemer twee dagen thuiswerkt en drie dagen op kantoor, krijgt hij twee dagen een thuiswerkvergoeding en drie dagen een reiskostenvergoeding. Omdat de vergoedingen betaald mogen worden op basis van die inschatting, hoeft niet dagelijks te worden bijgehouden waar de werknemer werkt. De onbelaste thuiswerkvergoeding valt onder de werkkostenregeling. Dit betekent dat bedrijven bepaalde kosten voor hun werknemers zonder inhouding van loonheffingen kunnen uitbetalen. De vaste reiskostenvergoeding die veel werknemers doorbetaald hebben gekregen tijdens het thuiswerken door corona kan nog tot 1 januari 2022 worden doorbetaald.

In 2022 wordt betaald ouderschapsverlof voor beide ouders ingevoerd. Vanaf 2 augustus 2022 krijgen ouders de kans om negen weken betaald verlof op te nemen na de geboorte van hun kind. De tijd kan tussen man en vrouw verdeeld worden. In de negen weken krijgen ouders een uitkering van 50 procent van hun dagloon. De uitbreiding van de verlofregeling is bedoeld om een betere balans tussen werk en privé te krijgen van mannen en vrouwen. Daarom worden beide partners voortaan gelijk behandeld.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven