De wetenschap over duurzame inzetbaarheid

Nu human capital in organisaties belangrijker wordt, wordt duurzame inzetbaarheid steeds meer een hot item. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht gaan in op het wetenschappelijk onderzoek hierover.

In een video, onderdeel van de Future of Work Seminar Series, komen Evelien van Leeuwen, onderzoeker Human Resource Management en Arbeids-en Organisatiepsychologie, en socioloog Anne van der Put, die welzijn en gezondheid van werknemers onderzoekt, aan het woord. Beiden zijn verbonden aan de Future of Work Hub van de Universiteit Utrecht. Van Leeuwen en Van der Put gaan in op het wetenschappelijk onderzoek over het lichamelijk en mentaal fit blijven van mensen in organisaties.

In de video wordt onder meer uitgelegd waarom het beleid rond duurzame inzetbaarheid dat bedacht wordt door directie of HR niet op de manier waarop het is bedoeld terechtkomt bij de medewerkers.

Uit wetenschappelijk onderzoek komt ook naar voren dat niet alle groepen gelijke toegang hebben tot duurzame inzetbaarheid. Zo is er minder aandacht voor het welzijn bij organisaties met meer oudere werknemers, met meer laag opgeleide werknemers en met meer werknemers met een tijdelijk contract.

Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat investeringen in duurzame inzetbaarheid er daadwerkelijk toe leiden dat werknemers productiever zijn. Bovendien is er minder uitval en verbetert hun welzijn. En bovendien zijn die werknemers meer geneigd bij hun huidige organisatie te blijven.

Over de Future of Work Hub

De Future of Work Hub is een platform waar wetenschappers, organisaties en beleidsmakers samen maatschappelijke vragen beantwoorden over de oorzaken en consequenties van innovatie, globalisering op het werkend bestaan van mensen, organisatie, markten en publieke instellingen. De hub is onderdeel van Institutions for Open Societies, één van de vier onderzoeksexpertises van de Universiteit Utrecht.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven